Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter stoppar bilar i sydvästra Frankrike på söndagen.

Skadade vid nya franska bensinprotester

Demonstrationerna runt om i Frankrike mot höjda bensinpriser fortsätter. Under helgen har fler än 400 personer skadats i protesterna.

Lördagens stora demonstrationer, arrangerade av gruppen gula västarna, samlade närmare 290 000 personer som deltog i demonstrationer på över 2 000 platser. Demonstranterna blockerade bland annat trafiken i rondeller, på större motorvägar och infarter till städer.

Demonstrationerna, som var stökiga på flera håll i landet, fortsatte långt in på natten. Totalt skadades 409 personer, varav 14 allvarligt. Bland de skadade fanns 28 av poliser, militärpoliser och brandmän, enligt Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner.

Under söndagen anordnades nya protestaktioner. En del av dem blev stökiga, till exempel använde polisen tårgas mot omkring tusen demonstranter i närheten av staden Caen. Det finns ännu inga siffror över hur många som skadats under söndagens protester.

Höga bensinpriser

Upprinnelsen till protesterna är missnöje med höga diesel- och bensinpriser. Höjda och justerade skatter samt dyr råolja gjorde att priset på diesel steg till rekordhöga nivåer på nära motsvarande 16 kronor per liter i oktober. Det är fortfarande lägre än i Sverige men dieseln i Frankrike har historiskt varit billigare.

Många fransmän upplever att låginkomsttagare och personer boende på landsbygden drabbas extra hårt av de höjda priserna. Rörelsen har även växt till en allmän protest mot president Emmanuel Macron.

Bråk och knivskärningar

I samband med lördagens demonstrationer och blockader uppstod mycket irritation, det blev stökigt på flera håll och polisen frihetsberövade 157 personer.

- Natten var orolig. Det förekom misshandel, bråk och knivskärningar, säger Christophe Castaner till radiokanalen RTL och fortsätter:

- Det förekom slagsmål bland gula västar-demonstranter. På vissa ställen fanns det mycket alkohol, vilket ledde till det här idiotiska beteendet.

Lördagens protester fick en tragisk inledning när en demonstrant i 60-årsåldern omkom när hon blev påkörd i regionen Savoie i sydöstra Frankrike.