USA väntas inom kort skärpa säkerhetskraven på kontrollen på flygplatser med direktflygningar till USA. Arkivbild.
USA väntas inom kort skärpa säkerhetskraven på kontrollen på flygplatser med direktflygningar till USA. Arkivbild.

Skärpta flygregler men inget datorförbud

USA kommer tills vidare inte att utvidga förbudet för bärbara datorer på flygningar från utlandet. Däremot skärper USA kraven på ökad screening och andra kontroller på flygplatser världen över.

ANNONS
|

USA:s säkerhetsminister John Kelly har i ett tal presenterat skärpta säkerhetskrav för flygningar från utlandet till USA.

- Terrorister vill sänka flygplan. De ser fortfarande flygtrafik som sitt "kronjuvel-mål", säger Kelly, enligt ABC News.

De nya reglerna ska omfatta alla av de runt 280 flygplatser i 105 länder världen över som har direktflygningar till USA, enligt Reuters.

ANNONS

Ökad screening

Flygbolagen får enligt Reuters 21 dagar på sig att förbättra screeningen av explosiva ämnen. Vidare måste de inom 120 dagar anpassa sig till andra säkerhetsregler, med bland annat ökad screening av passagerare.

Däremot kommer USA:s säkerhetsdepartement tills vidare inte att utvidga förbudet mot att ta med bärbara datorer eller annan större elektronisk utrustning. Men Kelly hotar med att det kan införas för alla flygbolag som inte efterlever USA:s hårdare säkerhetskrav. Och då kommer det att gälla både i kabinen och incheckat bagage.

USA införde i mars datorstopp på flygningar från åtta huvudsakligen muslimska länder. Anledningen var risken för att bomber skulle kunna döljas i utrustningen. De kan nu slippa förbudet, om de anpassar sig till USA:s nya regler.

Kostsamt förbud

John Kelly aviserade i maj att förbudet att ta med bärbara datorer, surfplattor och annan elektronisk utrustning större än en mobiltelefon skulle kunna utvidgas till att gälla hela världen.

Flygbolag har befarat att ett utökat förbud skulle kunna leda till logistiska problem och minskade intäkter om det avskräcker en del passagerare från att flyga. Flygbranschorganisationen IATA har varnat för att ett utökat förbud skulle kosta passagerarna närmare tio miljarder kronor årligen i produktivitetsbortfall, längre resande och minskat välmående och dessutom skapa nya säkerhetsrisker, rapporterar Reuters.

ANNONS

Flygbolag och piloter har sedan tidigare varnat för en ökad brandrisk då litiumbatterierna i de elektroniska produkterna kan fatta eld i bagageutrymmet utan att det upptäcks.

TT

Fakta: Förbud mot elektronisk utrustning

Oro över dolda sprängladdningar i elektronisk utrustning gjorde att USA i mars gick ut med att alla apparater större än smarta mobiltelefoner skulle förbjudas i kabinen på flyg från tio flygplatser i bland annat Förenade arabemiraten, Saudiarabien, Qatar och Turkiet. Även Storbritannien har infört liknande säkerhetsrestriktioner på direktflyg från bland annat Turkiet, Libanon och Jordanien.

Nu aviserar USA nya, skärpta säkerhetskrav för flygningar till USA. Det handlar bland annat om ny teknik för screening och ökad användning av sökhundar.

De flygbolag som inte klarar att möta kraven kan tvingas att neka sina passagerare att ta ombord surfplattor, bärbara datorer eller annan elektronisk utrustning större än en mobiltelefon. Det förbudet ska gälla även incheckat bagage.

Samtidigt öppnas för de tio flygplatser där förbudet redan införts att slippa det, om de nya hårdare säkerhetsreglerna införs.

Källa: AFP, Reuters

ANNONS