Urbrända bilar utanför Kinas konsulat i Karachi. Två poliser dödades i attacken.
Urbrända bilar utanför Kinas konsulat i Karachi. Två poliser dödades i attacken.

Självmordsattack mot kinesiskt konsulat

Minst tre personer dödades i en självmordsattack mot Kinas konsulat i Karachi. En lokal separatistgrupp har tagit på sig dådet, som ses som en attack mot kinesiska investeringar i Pakistan.

ANNONS
|

Explosioner observerades från det kinesiska konsulatet och skottlossning hördes på gatorna runt byggnaden. I lokal tv syntes mörka moln driva från platsen över den pakistanska mångmiljonstaden. Men när attacken var över konstaterade polisen att den delvis misslyckats och att tre misstänkta självmordsbombare dödades av polis.

- Det var tre gärningsmän och alla tre har dödats. De kunde inte ens ta sig in i byggnaden, som de försökte nå via visum-sektionen, säger Karachis polischef Amir Shaikh till journalister på plats.

ANNONS

"Aktioner fortsätter"

Två poliser och en säkerhetsvakt dödades i attacken, men enligt Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi tog sig samtliga kinesiska medborgare på konsulatet till säkerhet. En separatistgrupp, som kallar sig Baluchistans befrielsearmé, säger sig ligga bakom attacken.

- Vi har utfört den här attacken och våra aktioner fortsätter, säger en talesman för gruppen i telefon till AFP, och tillägger att de ser Kina som en förtryckare som förstör Baluchistans framtid.

Viktiga planer

Kina har under de senaste åren satsat många miljarder i infrastruktur i den ekonomiskt utsatta regionen vid Pakistans kust. Investeringarna är en del av Kinas ambitioner att skapa en länk mellan Xinjing-provinsen i västra Kina och hamnstaden Gwadar i Pakistan. Önskan är att få tillgång till en hamn i Arabiska havet, vilket skulle öppna för viktiga handelsvägar för landet.

Planerna är även viktiga för Pakistan, såväl politiskt som ekonomiskt. Men infrastrukturen byggs på mark som tidigare tillhört minoritetsgrupper i Baluchistan, och den lokala befolkningen sägs inte få del av investeringarna.

Pakistans premiärminister Imran Khan säger i ett uttalande att han beordrat en grundlig undersökning om vad som hänt. "Händelser som den här kommer aldrig få underminera Pakistans relationer med Kina", säger han.

ANNONS
TT

ANNONS