Polisen använder tårgas mot demonstranter i Paris.
Polisen använder tårgas mot demonstranter i Paris.

Situationen i Paris "under kontroll"

Tårgas, vattenkanoner och bilbränder – efter en orolig dag i Paris meddelar företrädare för Frankrikes regering att Gula västarnas demonstration är under kontroll. Nu efterlyser man dialog med demonstranterna. Över hundratusen har protesterat över hela landet och många har gripits av polis.

ANNONS
|

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner sade på lördagskvällen att demonstrationen är under kontroll, uppger Reuters. Polisens närvaro ska dock vara fortsatt hög under söndagen om det behövs.

Protesterna mot president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer samlade på lördagen totalt 125000 personer på flera platser i Frankrike – varav 10000 i Paris, enligt inrikesministern. Totalt 1385 personer uppges ha gripits och 118 demonstranter och 17 poliser har skadats.

"Här för min son"

Vid paradgatan Champs-Élysées i Paris hittade polisen hammare, basebollträn och bouleklot av metall som demonstranter beväpnat sig med tidigare under dagen. Tjock, svart rök steg mot himlen när demonstranter satte eld på en barrikad bestående av soptunnor och julgranar, medan andra skanderade "Avgå, Macron".

ANNONS

En del demonstranter blockerade också ringleden runt huvudstaden.

- Jag är här för min 15 månader gamla sons skull. Jag kan inte tillåta honom att bo i ett land där de fattiga exploateras, sade 30-årige truckföraren Denis som åkt in till Paris för att demonstrera.

Eiffeltornet, Louvren och flera andra stora turistattraktioner har hållit stängt, liksom affärer och restauranger. Även många gator är avstängda och turister och boende har uppmanats hålla sig inomhus, och delar av staden ligger fortfarande öde.

Tog bort staket

Svenska ambassaden i Paris ligger ett stenkast från premiärministerns kansli i sjunde arrondissement. Sveriges ambassadör Veronika Wand-Danielsson säger att den franska polisen uppmanat ambassaden att vidta försiktighetsåtgärder.

- De bad oss ta bort de staket som står utanför, eftersom de som vill bråka åker runt och skulle kunna plocka dem och använda dem som vapen. Så vi har ställt dem på ambassadens innergård. Man bad oss också ta ned den svenska flaggan, men vi beslöt oss för att inte följa det rådet eftersom det inte finns någon hotbild mot Sverige eller svenska intressen i Frankrike, säger hon.

ANNONS

Det är fjärde helgen i rad som våldsamma protester pågått i landet. Förra helgen utbröt kaos på och omkring Champs-Élysées, när demonstranter från proteströrelsen drabbade samman med polis. Affärer plundrades och bilar stacks i brand.

- Det är typiskt franskt, att man kan se sådana här krigsliknande scener med kravallpoliser på gatorna och sedan går man några kvarter till fots och då sitter folk och dricker kaffe, medan vissa fortsätter med sin julhandel. Paris är kontrasternas stad, säger Veronika Wand-Danielsson.

Pansarfordon i Paris

Säkerhetspådraget har varit rigoröst. Ungefär 90000 poliser är i tjänst i hela landet, omkring 8000 av dem i Paris. För första gången sedan förortskravallerna 2005, har också gendarmeriets pansarfordon satts in i Paris för att skydda offentliga byggnader och rensa barrikader.

- Jag tror att de flesta är omskakade av det som sker och att läget har kunna urarta på det här viset. Regeringen verkar ganska tagen på sängen av missnöjet. Det hade varit lättare om det här varit en liten grupp som man kunnat ignorera. Det kommer att bli en utmaning för Macron att lägga om kursen efter dessa omfattande demonstrationer runt om i landet, säger Veronika Wand-Danielsson.

ANNONS

Efterlyser dialog

Missnöjet började med planerade prisförändringar på fossila bränslen. Men de skattehöjningar det handlade om – 4 cent (40 öre) per liter bensin och 7 cent (70 öre) per liter diesel – är nu tillbakadragna av regeringen.

Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

Under lördagskvällen efterlyste premiärministernEdouard Philippe en dialog med Gula västarna, och lovar att regeringen ska ta itu med oron rörande stigande levnadsomkostnader.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje mot den franske presidenten Emmanuel Macron och hans politik.

Flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Stundtals har protesterna gått våldsamt till och lett till vandalisering.

Under förra helgens demonstrationer blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps.

ANNONS