Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I samband med fredskontakterna de senaste veckorna har Kim Jong-Un börjat klä sig i den traditionella fredsfärgen vitt. På denna bild inviger han en ny järnväg i Gangwon-Do, enligt nyhetsbyrån KCNA, som publicerade fotot i fredags.

Singapore åter aktuellt efter Koreatoppmöte

Sydkoreas president Moon Jae-In har träffat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un vid gränsen mellan de två länderna. Samtidigt har USA återstartat förberedelserna inför ett toppmöte mellan president Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore i juni.

Samtalen om ett möjligt toppmöte i Singapore i sommar är "mycket produktiva", konstaterar president Donald Trump, sedan en tvärvändning i den havererade relationen med Nordkorea tycks ha skett.

Vid det lika oväntade som hastigt genomförda mötet mellan president Moon Jae-In och diktatorn Kim Jong-Un diskuterades bland annat det planerade och därefter inställda toppmötet mellan Kim och Trump, enligt Reuters. Moon kommer att tillkännage resultatet av det två timmar långa samtalet på söndagsmorgonen lokal tid, uppger sydkoreanska regeringstjänstemän. Mötet ägde rum strax norr om den starkt befästa gränsen – den så kallade demilitariserade zonen – mellan de två koreanska staterna.

Förargade Pyongyang

I april hölls ett lyckat och mycket uppmärksammat möte mellan Moon och Kim, också det vid den demilitariserade zonen. Efter det meddelade USA att ett möte om nedrustning skulle hållas mellan Trump och Kim.

Därefter blev regimen i Pyongyang förargad av Sydkoreas och USA:s militärövningar runt Koreahalvön. Men också av att amerikanska ledare drog paralleller till Libyen – ett förnedrande exempel för Pyongyang eftersom diktatorn Muammar Gaddafi där gick med på att avstå från kärnvapen, men några år senare störtades och lynchades under en revolt som stöddes av bland andra USA.

För Nordkorea – som bland annat kräver att statens och regimens säkerhet garanteras om ett avtal ska kunna undertecknas – uppfattas referenserna till Libyen därför som en röd flagga.

USA å sin sida klagade på att Nordkorea inte besvarade kontaktförsök, och i torsdags skrev Trump ett brev till Kim med beskedet att Singapore-mötet ställts in på grund av landets aggressiva retorik. Beskedet utlöste dock beklaganden från flera av de båda ländernas viktigaste allierade, och uppenbarligen febril diplomatisk aktivitet.

Kan bli verklighet

I fredags hälsade Nordkoreas regim dock via sitt utrikesdepartement att den är beredd att mötas och prata, "när som helst, på vilket sätt som helst". Ett scenario som nu ser ut att kunna bli verklighet, trots allt.

"Om nödvändigt kommer det att förlängas", så att det pågår i flera dagar, skriver Trump på Twitter angående det potentiella mötet.

På lördagen meddelade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders också att USA skickar en grupp amerikanska företrädare till Singapore i helgen för att arrangera förberedelserna inför ett möte mellan Trump och Kim den 12 juni.

Omkring 30 personer från Vita huset och utrikesdepartementet kommer att medverka i förberedelserna, rapporterade Politico tidigare.