Martin Schulz, ledare för SPD.
Martin Schulz, ledare för SPD.

Schulz i rävsax efter val att gå i opposition

Tyska Socialdemokraternas (SPD) ledare Martin Schulz har hamnat under allt större press att släppa löftet om att gå i opposition, sedan flera tunga politiker argumenterar för att partiet har ett ansvar att bibehålla den politiska stabiliteten.

ANNONS
|

SPD har samregerat med CDU sedan 2013, men efter valet i september lovade Schulz att partiet ska gå väljarna till viljes och sätta sig i opposition efter sitt sämsta valresultat under efterkrigstiden.

Samtidigt står förbundskansler Angela Merkel (CDU) inför sin hittills största politiska utmaning sedan ansträngningarna att bilda en trepartiallians tillsammans med liberala FDP och De gröna kollapsade i slutet av förra veckan. Oron över ett maktvakuum i Europas ekonomiska motor har sedan dess spritt sig över kontinenten.

Schulz har samtidigt hamnat i en rävsax med två val: antingen att stöda en konservativ minoritetsregering genom att lägga ned sina röster eller att åter samregera med CDU. Det skulle innebära att Schulz efter sitt löfte att gå i opposition kan tvingas lämna partiledarposten, vilket vore ogörligt före partikongressen i den 7–9 december.

ANNONS

Schulz ägnade eftermiddagen åt att sitta i möte med president Frank-Walter Steinmeier, före detta parlamentsledamot för SPD och utrikesminister, innan Schulz skyndade vidare till partihögkvarteret för att konsultera höga partiföreträdare. Steinmeier försöker uppmuntra ett försök att skapa en alliansregering för att undvika ett nyval.

Merkel, som sitter kvar som förbundskansler tills en ny regering bildats, har sagt att hon gärna samarbetar med SPD, men att hon om det är uteslutet föredrar att ett nyval utlyses framför att landet styrs av en svag minoritetsregering.

TT-Reuters

ANNONS