Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av de första bilderna inifrån katedralen Notre-Dame efter branden. Rök syns framför altaret.

Så reagerar omvärlden på branden i Notre-Dame

Kondoleanserna strömmar in efter branden i Notre-Dame. Nyheten om medeltidskatedralen i Paris väcker bestörtning världen över.

Sveriges kung Carl XVI Gustaf har uttryckt sitt deltagande.

"Kungen har under dagen skickat ett telegram till Frankrikes president för att uttrycka sin och Drottningens medkänsla med anledning av gårdagens stora eldsvåda i Notre-Dame-katedralen i Paris", skriver kungahuset på Instagram.

Statsminister Stefan Löfven följde under måndagskvällen branden "med förskräckelse och förtvivlan".

"Ett av vår civilisations stora mästerverk står i lågor. Vi hoppas att Paris brandmän lyckas med sitt släckningsarbete, att ingen skadas och att Paris invånare känner omvärldens starka stöd", skriver han i en kommentar till TT.

Ärkebiskop Antje Jackelén, som under klimatmötet i Paris 2015 fick läsa en evangelietext i Notre-Dame, skriver i Dagens Nyheter om sina känslor.

"I lågornas sken blir Notre-Dame kanske mer än någonsin allas vår Notre-Dame. Den är Paris, den är Frankrike, den är Europa. Den är historia, den är civilisation, den är spiritualitet. Den är något av den gudomliga närvaron i världen."

Påven chockad

Vatikanens talesperson Alessandro Gisotti säger att nyheten om branden spridit chock i påvens närhet och att Vatikanen gärna bistår i arbetet med återuppbyggnaden.

"Vi uttrycker vår närhet med franska katoliker och med människor i Paris och vi försäkrar att vi ber för brandmännen och alla dem som gör allt som är möjligt för att hantera denna dramatiska situation", säger han i ett uttalande.

Storbritanniens drottning Elizabeth skriver att hon och maken prins Philip blev sorgsna av nyheten om branden.

"Jag uttalar min uppriktiga beundran för räddningstjänsten som har riskerat sina liv för att rädda detta viktiga nationella monument. Mina tankar och böner går till de som ber vid katedralen och till hela Frankrike", säger drottningen.

Även premiärminister Theresa May säger att hennes tankar är med Frankrikes folk.

USA:s president Donald Trump tog snabbt till Twitter: "Så fruktansvärt att se den kraftiga branden i Notre-Dame-katedralen i Paris", skriver han.

"Enastående skatt"

Kinas president Xi Jinping kallar Notre-Dame för en "enastående skatt" och säger sig vara säker på att Frankrike kommer att klara av att återställa katedralen till sin fulla prakt. Rysslands Vladimir Putin beklagar även han branden, och erbjuder att skicka ryska experter för att hjälpa till med rekonstruktionen.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte konstaterar att branden är "ett slag i hjärtat för fransmännen och för oss alla européer".

Venedigs opera, Feniceteatern, som två gånger har drabbats av eldsvådor skickar ett budskap till fransoserna. "Vi brann två gånger, men två gånger reste vi oss starkare ur askan. Vi är med er, vänner; var inte rädda."

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) tycker att det är förkrossande att se branden. "Notre-Dame är verkligen ett globalt landmärke. Våra tankar är med Frankrikes folk och särskilt med de heroiska brandmännen i Paris", skriver hon.

Även Sveriges tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt (M) reagerar på Twitter: "Det känns som om det är slutet på allting. Europa gråter", skriver han.

Uttrycker sorg

Norges statsminister Erna Solberg är förtvivlad över nyheten från vad hon kallar sin favoritstad. "Hoppas att så mycket som möjligt kan räddas", skriver hon.

FN-organet Unescos chef Audrey Azoulay skriver att organisationen noga följer situationen och står vid Frankrikes sida för att skydda och återställa det ovärderliga kulturarvet. Även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres reagerar.

"Bestört över bilderna som kommer från Paris och branden som slukar Notre-Dame katedralen, ett unikt exempel på världsarv som stått sedan 1300-talet."

Notre-Dame började byggas 1163 och stod klar 1345.