USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.

Så betraktade Wolff Trumps Vita hus

Twitterilska. Förnekanden. Hot om stämningar. Donald Trump rasar mot en ny, haussad bok om hans första tid som USA:s president. Frågan många ställer sig är varför författaren Michael Wolff under så lång tid fick tillgång till Vita husets inre rum.

ANNONS
|

Presidenten och hans medarbetare har det senaste dygnet upprepade gånger påstått att "Fire and fury: Inside the Trump White House" är full av osanningar. Vita huset försöker stoppa boken, vilket resulterat i att förlaget tidigarelagt utgivningen.

Och författaren Wolff försvarar sig.

- Jag arbetar som alla journalister så jag har inspelningar, jag har anteckningar. Jag är på alla sätt trygg med allt jag rapporterat, säger han i en första intervju om boken med NBC News.

ANNONS

Han kallar även Trump för den man som kanske har "minst trovärdighet" på jorden och understryker att alla omkring presidenten ifrågasätter hans intelligens och huruvida han klarar av ämbetet.

Hade blå bricka

Wolffs bok är full av sprängstoff – som kritiska uttalanden av Trumps sparkade chefsstrateg Steve Bannon, anklagelser om att Trumps äldste son hade kontakt med en Kremlansluten advokat och vittnesmål om presidentens mentala förmåga. Vidare berättas att Trump fann Vita huset skrämmande, bad om två extra tv-skärmar till sitt enskilda sovrum och bråkade med Secret Service om att få ha lås på sovrumsdörren.

Michael Wolff uppger att han intervjuat över 200 personer under 18 månaders arbete med boken. Flera bedömare frågar sig nu hur han kunde komma och gå så länge i Vita husets västra flygel, där presidenten och hans närmaste medarbetare sitter. Tidningen USA Today noterar att Wolff hade en blå besöksbricka, till skillnad från den grå som journalister brukar få.

Inte slösa bort

Vita huset hävdar att det främst var Bannon som skrev under Wolffs besökstillstånd och att man avslagit många av författarens förfrågningar, inklusive sådana om intervjuer med Trump.

- Vi såg honom för den han var och det fanns inget skäl att slösa bort USA:s presidents tid, säger pressekreterare Sarah Sanders.

ANNONS

Donald Trump själv understryker resonemanget. "Jag har tillåtit noll tillträde till Vita huset (faktiskt nekat honom flera gånger) för författaren av bluffboken! Jag har aldrig talat med honom för boken. Full av lögner, felaktigheter och källor som inte existerar", skriver han på Twitter.

Wolff säger i intervjun för NBC News att han "absolut" talat med presidenten.

- Jag vet inte om han förstod att det var en intervju, men det var helt klart inte "off the record", säger författaren.

Beskriver kaos

I en krönika i Hollywood Reporter ger Wolff samtidigt sin version av hur bokprojektet kom till. Han skriver att den intervju han gjorde med Trump när denne var presidentkandidat föll i god jord och att valsegraren inte direkt sade nej då Wolff bad om att få vara "en fluga på väggen" med syfte att skriva en bok. Författaren beskriver sina dagar på en soffa i Vita husets västra flygel, betraktande och pratande med Trumps medarbetare. Han målar upp ett kaos där "det vore en underdrift" att säga att ledarskap saknades.

ANNONS

Michael Wolff är välkänd i USA:s medievärld, både för träffsäkra krönikor och för en förmåga att marknadsföra sig själv. Men genom åren har han också anklagats för att ha felciterat människor och hittat på citat.

TT

Bakgrund: Michael Wolff

Född 1953, uppvuxen i New Jersey. Pappan var i reklambranschen och hans mamma journalist.

Studerade vid anrika Columbia University i New York och jobbade under studietiden extra på tidningen The New York Times.

Har skrivit för många tidningar och tidskrifter – bland dem USA Today, The Hollywood Reporter, New York Magazine, Vanity Fair och GQ.

Vid sidan av boken om president Donald Trump har Wolff bland annat skrivit böcker om mediejätten Rupert Murdoch och sin tid som IT-entreprenör i Silicon Valley. Hans första bok var essäsamlingen "White Kids".

Beskrivs som en klädsnobb som gillar "powerluncher" på Manhattan. Sägs uppskatta gräl. Var länge gift med en advokat men är nu tillsammans med frilansskribenten Victoria Floethe. Paret har en tvåårig dotter.

Har genom åren anklagats för att ha felciterat intervjupersoner och för att ha hittat på citat, bland annat i sin rapportering från Silicon Valley. Har dock motsatt sig anklagelserna.

Kände Donald Trump sedan tidigare från New Yorks medievärld och gjorde bland annat ett kort framträdande i ett Trumpanknutet pilotavsnitt för en reality-tv-serie som aldrig sändes. Projektet kallades "Trump Town Girls" och handlade om deltagare i skönhetstävlingar som skulle sälja fastigheter, enligt The New York Times.

Källor: USA Today, The New York Times, BBC, Wag Politics med flera

ANNONS