Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez pratar till sina anhängare efter valsegern.

Sánchez uppmanas bilda mittenregering

Premiärminister Pedro Sánchez har utropat sig och sitt parti PSOE till vinnare i Spaniens parlamentsval. Men partiet har ingen egen majoritet och uppmanas bilda en mittenregering. För första gången sedan diktatorn Francos tid tar även ett högerextremt parti plats i parlamentet.

- Socialdemokraterna har vunnit valet, och med det har framtiden vunnit och dåtiden har förlorat, sade Sánchez till sina anhängare.

Men Spanien vaknar som väntat upp till ett fortsatt splittrat politiskt läge. Parlamentsvalet gav ingen klar vinnare med tydlig majoritet.

Inför hundratals anhängare utanför partiets huvudkontor i Madrid gjorde premiärminister Pedro Sánchez sitt bästa för att måla upp en mer positiv bild av läget.

- Socialdemokratin har en ljus framtid, för den är stor nu och Spanien är ett exempel på det. Vi kommer att bilda en pro-europeisk regering som ska stärka och inte försvaga Europa, sade PSOE-ledaren Sánchez.

Vänsterkoalition

Med 99,9 procent av rösterna räknade fick PSOE 29 procent av rösterna, och därmed 123 mandat. Men det krävs 176 mandat för en majoritet i den nedre kammaren i Spaniens parlament, "el congreso de los diputados", som i praktiken tillsätter landets premiärminister.

Sánchez kommer därmed få söka samarbete med i första hand vänsteralliansen Unidas Podemos, som omedelbart efter valresultatet erbjöd sig att delta i samtal om en koalition.

- Vi har uttryckt en villighet att arbeta tillsammans mot en koalition, sade ledaren Pablo Iglesias till sina anhängare, samtidigt som han varnade för att samtalen kan dra ut på tiden och bad om tålamod.

PSOE och Unidas Podemos, som fick drygt 14 procent av rösterna, kommer inte få egen majoritet och kommer få söka stöd av några av de flera småpartier som tog sig in i parlamentet – bland dem de katalanska separatistpartierna.

På tidningen El Mundos ledarsida uppmanas Sánchez att sträcka ut en hand till liberala Ciudadanos för att bilda en mittenregering. En sådan skulle få stöd i Europa och säkra stabilitet i landet, är budskapet.

Högerextrema in i kammaren

Ett parti som inte blir aktuellt för koalitionssamtal är Vox – det första högerextrema parti som tar plats i parlamentet sedan Francos tid. Vox fick 10 procent av rösterna och 24 parlamentsplatser.

Ett flertal av dem tog partiet från konservativa Partido Popular (PP), som gjorde ett sämre val än väntat. Knappt 17 procent av rösterna och 66 mandat är det sämsta resultatet i partiets historia. Partiledaren Pablo Casado twittrade dock sent på söndagen att PP ska leda oppositionen på ett ansvarigt sätt.

Han ser ut att få en strid om rollen som oppositionsledare. Även liberalkonservativa Ciudadanos, som fick 16 procent av rösterna, har utropat sig till främsta utmanare till PSOE.

- Vi leder oppositionen, sade partiledaren Albert Rivera till sina anhängare.