Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kataloniens regionpresident Quim Torra. Arkivbild.

Sánchez föreslår folkomröstning om Katalonien

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez föreslår en ny folkomröstning i Katalonien om huruvida regionen ska få en högre grad av autonomi. Socialistledaren utesluter dock en omröstning om självständighet, vilket den katalanska regionregeringen alltjämt kräver.

Sánchez har sedan han tillträde i juni inlett samtal med Kataloniens regionpresident Quim Torra. Dialogen bör leda till en omröstning om en "förstärkning av katalansk autonomi", säger premiärministern till radiokanalen Cadena SER , utan att precisera när han tänker sig att en omröstning ska hållas.

Sánchez minoritetsregering – som i parlamentet bland annat är beroende av två mindre katalanska separatistpartier – har antagit en mjukare inställning i frågan än den tidigare konservativa regeringen.

Det katalanska regionstyret genomförde i höstas en olagligförklarad självständighetsomröstning, som präglades av våldsamheter när polisen sattes in för att stoppa den. När regionparlamentet senare röstade igenom en självständighetsförklaring införde centralregeringen direktstyre av Katalonien från Madrid.

Katalanerna är splittrade i frågan om självständighet, men en stor majoritet vill se en folkomröstning om frågan.