Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ryska parlamentariker har klubbat igenom en skärpning av yttrandefriheten i frågor om sexualitet och könsidentitet. Bilden togs på onsdagen och har tillhandahållits av statsduman.
Ryska parlamentariker har klubbat igenom en skärpning av yttrandefriheten i frågor om sexualitet och könsidentitet. Bilden togs på onsdagen och har tillhandahållits av statsduman. Bild: Rysslands statsduma via AP/TT

Rysslands hbtq-lagar skärps ytterligare

Det blir förbjudet att tala öppet om olika sexualiteter och könsidentiteter i Ryssland. En redan starkt konservativ lagstiftning dras ännu längre.

Den ryska statsduman har slutgiltigt antagit en skärpt lagstiftning mot det som benämns som "hbtq-propaganda".

All "propaganda" och allt framförande av "icke-traditionella sexuella relationer och (eller) preferenser, liksom information som kan få barn att vilja byta kön" ska förbjudas, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Interfax. I lagtexten klumpas hbtq-frågor ihop med pedofili.

Till skillnad från den tidigare lagtexten, vars uttalade syfte var att stoppa informationen från att nå barn, införs nu ett totalförbud.

Stoppet gäller bland annat på nätet och i medier, litteratur, film, musik och reklam, enligt lagen.

Privatpersoner som anses sprida "hbtq-propaganda" kommer framöver riskera motsvarande ungefär 70 000 kronor i böter. Utländska personer kan straffas med utvisning.

"Denna lösning kommer att skydda våra barn och vårt lands framtid från det mörker som sprids av USA och de europeiska staterna. Vi har våra egna traditioner och värderingar", skriver den Kremllojale talmannen Vjatjeslav Volodin på Telegram.

I nästa steg ska federationsrådet och president Vladimir Putin ge klartecken, vilket ses som rena formaliteter i en i hög grad styrd process.