Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En Facebook-sida i Moskva med ett inlägg om USA:s president Joe Biden på fredagen.
En Facebook-sida i Moskva med ett inlägg om USA:s president Joe Biden på fredagen. Bild: AP/TT

Ryssland straffar Facebooks faktakoll

Ryssland straffar Facebook för att bolaget faktagranskar statliga medier.
Nu har myndigheterna delvis strypt tillgången till sociala medier-jätten i Ryssland.

Desinformation, rykten och högst tvivelaktiga uppgifter sprids såväl inom som utanför Ryssland efter landets invasion i Ukraina.

Facebook har som varning flaggat inlägg från fyra statsägda medier som anses sprida missvisande information, och det har myndigheterna inte sett med blida ögon på.

"I går beordrade ryska myndigheter oss att sluta med oberoende faktagranskning och att märka inlägg", skriver Nick Clegg, ansvarig för globala frågor på Facebook-ägaren Meta, i ett uttalande publicerat på Twitter, och fortsätter:

"Vi vägrade".

Svaret gör att Ryssland enligt ett uttalande från kontrollmyndigheten Roskomnadzor "begränsar" tillgången till Facebook i landet eftersom företagets märkningar "bryter mot ryska medborgares grundläggande mänskliga rättigheter".

Under fredagskvällen meddelade Roskomnadzor att man därmed "följer lagen" och begränsar hastigheten på plattformen, och därmed begränsar antalet användare. Samma åtgärd vidtog myndigheten i fjol mot Twitter, då med hänvisning till att det där spreds olagligt innehåll.

"Vanliga ryssar använder våra appar för att uttrycka sig och organisera sig. Vi vill fortsätta att låta deras röster höras", konstaterar Clegg.