Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vladimir Putin åtnjuter stort förtroende hos den ryska befolkningen i utrikesfrågor. Arkivbild.

Ryssar: Ryssland är oskyldigt

Sju av tio ryssar tror inte att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016, enligt en undersökning. En ännu större majoritet anser att USA lägger sig i andra länders angelägenheter och att Nato är ett hot.

Anklagelserna om hur Ryssland – på order från Kreml – bedrev en omfattande påverkanskampanj inför det amerikanska presidentvalet 2016 har legat högt på dagordningen efter Donald Trumps seger.

I Ryssland är det dock bara 15 procent av befolkningen som tror att det är sant, enligt en undersökning från opinionsinstitutet Pew Research Center.

Påvisats många gånger

71 procent tror inte att Ryssland försökte över huvud taget. 14 procent avstod från att svara.

Amerikanska underrättelsetjänster slog unisont fast att Ryssland gjorde en stor ansträngning för att påverka den amerikanska opinionen, bland annat genom kampanjer i sociala medier och genom att hacka och sprida politikers mejl.

Facebook har identifierat och visat upp ryssfinansierade annonser och det amerikanska justitiedepartementet har riktat formella brottsanklagelser av olika slag mot ett 20-tal ryska medborgare.

Under tisdagen meddelade Microsoft att man har identifierat misstänkta webbdomäner som kopplas till en rysk hackergrupp, vilket tolkas som ett försök att påverka det kommande mellanårsvalet i USA.

Sanktioner påverkar

1 000 personer har intervjuats i undersökningen. Resultaten har en angiven felmarginal på 4,4 procentenheter.

På frågan om Ryssland överlag lägger sig i andra länders interna angelägenheter är de tillfrågade ryssarna mer kluvna: 45 procent har bilden att så är fallet, medan 46 procent säger att Ryssland inte gör det.

På frågan om USA lägger sig i frågor i andra länder svarar 85 procent ja. Nästan lika många anser att Nato utgör ett hot mot Ryssland.

De västerländska sanktioner som riktats mot Ryssland har en stor påverkan, enligt nästan varannan ryss i undersökningen. Att priserna stiger bedöms vara landets största problem.

Större rysk roll

Förtroendet för den ryske presidenten Vladimir Putin är fortsatt högt – över 80 procent har förtroende för hans förmåga att hantera utrikespolitiken och de flesta av de tillfrågade säger sig ha mycket stort förtroende för det.

Ryssland spelar en allt större roll i världspolitiken, enligt en majoritet av ryssarna. En majoritet anser samtidigt att Ryssland borde spela en ännu större roll.

Rättelse: I en tidigare version av texten feldaterades Microsofts uppgifter om ryskkopplade hackförsök.