Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.

Ryskt veto mot fortsatt gasutredning

Ryssland har lagt in veto i FN:s säkerhetsråd. Därmed stoppas den fortsatta granskningen av vem som gjort bruk av kemiska vapen i Syrien.

USA hade begärt att Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skulle få fortsätta i ett år till med att utreda vem som ligger bakom gasattacker under kriget. Mandatet går ut den 18 november.

Den 26 oktober – på torsdag – väntas en gemensam rapport från OPCW och FN-utredare om vem som bar ansvar för händelsen då giftgas brukades i samhället Khan Sheikhoun och minst 87 människor miste livet. Att det var nervgiftet sarin som användes har OPCW konstaterat tidigare.

Den syriska regimen har från flera håll hållits ansvarig. Attacken i Khan Sheikoun fick USA att anfalla en syrisk flygbas.

Ryssland är lierat med regimen i Syrien. Enligt nyhetsbyrån AFP är det nionde gången Ryssland stoppar ett FN-agerande mot regeringssidan i Syrienkonflikten genom att lägga in veto.

FN:s och OPCW:s gemensamma utredare – gruppen kallas JIM – har tidigare kommit fram till att regimen angrep byar med klorgas 2014 och 2015 och jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) använde senapsgas 2015.

Ryssland och Kina stoppade genom veto FN-sanktioner mot de syriska regimföreträdare som skulle kunna hållas ansvariga för klorgasattackerna.