Julia Peresild firas när Sojuz-kapseln landat nära staden Zjezkazgan i Kazakstan den gångna helgen.
Julia Peresild firas när Sojuz-kapseln landat nära staden Zjezkazgan i Kazakstan den gångna helgen. Bild: Roskosmos/AP/TT

Ryska stjärnan: I rymden vaknar man snygg

Att skådespela i rymden har sina utmaningar, till exempel att rekvisitan gärna flyger i väg. Å andra sidan vaknar man alltid snygg i tyngdlöshet, säger den ryska filmstjärnan Julia Peresild.
– Aldrig några kuddmärken, skrattar hon efter den första filminspelningen på ISS.

ANNONS

Ett litet team med regissören Klim Sjipenko i spetsen har tillbringat två veckor ombord Internationella rymdstationen (ISS), för att spela in material till filmen Vyzov (ungefär "Utmaning" eller "Motstånd"). De ser därmed ut att bli först i världen med en större spelfilm som delvis är inspelad i rymden.

38-årige Sjipenko är eld och lågor över upplevelsen på en presskonferens efter resan.

– En del scener jag tänkt mig på ett sätt här på jorden blev helt annorlunda.

– Folk kan vara ansikte mot ansikte, men den ene har huvudet upp och den andra är är horisontell, kameran kan i sin tur vara på ett helt annat plan. Det vänder upp och ned på hela upplevelsen.

ANNONS

Använde kardborrband

Projektet är delvis en pr-satsning som bidrar med glamour kring den ålderstigna ryska rymdindustrin. Den har på sistone hamnat i skuggan av Kinas påkostade satsningar på en ny egen rymdstation samt västvärldens rymdkändisar Jeff Bezos, Elon Musk och Richard Branson.

Peresild spelar i Vyzov en kirurg som skickas upp i rymden för att rädda en nödställd kosmonaut. På presskonferensen berättar den 37-åriga stjärnan att hon använde kardborrband för att hålla små tillhörigheter som läppstift på plats i tyngdlösheten – en vana hon får påminna sig inte behövs nu när hon är nere på jorden igen.

Och värre var det med rollfigurens rekvisita i bild, exempelvis medicinska prylar som är lätta att tappa.

– De är så små och flyger i väg så snabbt.

Peresild slogs av den varma stämningen inom ISS internationella besättning, och berättar att en kanske oväntad bonus är den goda sömnen i rymden. I tyngdlöshet vaknar man ständigt som en nyponros, skrattar hon.

– Aldrig några kuddmärken. Perfekt look!

Fortsättning på Mars?

Dmitrij Rogozin, chef för ryska rymdstyrelsen Roskosmos, har redan fått värja sig mot kritik kring filmsatsningens kostnader. Men av regissören Sjipenko att döma kan rymdfilmsbudgeten komma att växa rejält.

– Vi tycker att biofilmer om rymden ska spelas in i rymden. Om det handlar om månen kan vi väl åka dit. Om det är Mars, låt oss resa dit.

ANNONS

Återstår att se om Hollywood tar sig an den kastade handsken. USA:s rymdstyrelse Nasa har bekräftat samtal med Tom Cruise om en storfilmsinspelning på ISS, i samarbete med Elon Musks raketföretag Space X. Men det var över ett år sedan, efter det har det varit tyst.

Julia Peresild, Oleg Novitskij (kosmonaut som följde med filmteamet ned) och Klim Sjipenko vid presskonferensen i Moskva efter hemkomsten.
Julia Peresild, Oleg Novitskij (kosmonaut som följde med filmteamet ned) och Klim Sjipenko vid presskonferensen i Moskva efter hemkomsten. Bild: Roskosmos/AP/TT
Julia Peresild, Klim Sjipenko och kosmonauten Anton Sjkaplerov ombord på ISS den 7 oktober.
Julia Peresild, Klim Sjipenko och kosmonauten Anton Sjkaplerov ombord på ISS den 7 oktober. Bild: Roskosmos/AP/TT

Fakta: ISS

ISS (International Space Station) är ett projekt med många länder inblandade – däribland Sverige – vars första delar skickades upp med en rysk raket 1998.

Två år senare var stationen redo för människor att vistas där, och den första besättningen kom dit i november 2000.

Nu är den det största människobyggda objektet i rymden, och går tidvis att se med blotta ögat från jordytan. Trafiken till och från stationen sker numera med både ryska och amerikanska raketer.

ISS börjar dock bli till åren. Nuvarande budget sträcker sig till 2025, och det börjar talas om att stationen ska skrotas 2030.

ANNONS