Soptipparna i Ryssland väcker oro och protester runt om i landet. Arkivbild
Soptipparna i Ryssland väcker oro och protester runt om i landet. Arkivbild

Ryska sopberget väcker oro och protester

Ryssland återvinner bara en bråkdel av de sopor som slängs. Men stanken från de överfyllda soptipparna har lett till landsomfattande protester och oron för miljöförstöringen växer. Myndigheterna tänker nu lösa problemet genom att bränna upp avfallet.

ANNONS
|

Den bristfälliga sophanteringen uppmärksammades förra året när invånare i Balasjicha, en förstad till Moskva, ringde och klagade på stanken från den lokala soptippen i en direktsänd tv-show där president Vladimir Putin deltog. Soptippen stängdes men snart kom det fram att andra soptippar orsakade liknande problem.

I slutet av mars fick omkring 50 barn uppsöka vård i staden Volokolamsk, nordväst om Moskva, efter att ha inandats gaser som avdunstade från en soptipp. Tusentals invånare protesterade och krävde att tippen stängdes.

- Ryssland verkar uppfylla förutsägelsen att mänskligheten kommer att dö genom att kvävas av sina egna sopor, säger Alexej Kiseljov, talesperson för ryska Greenpeace.

ANNONS

Läggs på tippen

Ryssland producerar nästan 70 miljoner ton sopor varje år och avfallet har ökat med nästan 30 procent det senaste decenniet, enligt en uppskattning av Greenpeace. Sopor källsorteras bara i omkring 100 av landets 4000 städer och det mesta av avfallet läggs i stället på tippen.

Runtomkring Moskva har 24 soptippar stängts de senaste fem åren eftersom de blivit föråldrade och farliga, uppger de regionala myndigheterna. De återstående 15 tipparna är enorma sopberg som ständigt fylls på med osorterat avfall.

För att minska sopbergen har de ryska myndigheterna beslutat att stötta ett projekt för att bygga fem kraftvärmeverk där avfall ska eldas upp. De två första anläggningarna, som är planerade att byggas i Moskvaregionen, ska kunna förbränna 1,4 miljoner ton avfall om året och därigenom generera 140 megawatt el.

- Målet är att få slut på lagringen av avfall på soptippar, säger Andrej Shipelov, chef för RT-invest som driver kraftvärmeprojektet.

Vill återvinna

Men miljövänner i Ryssland ifrågasätter om förbränning är den bästa lösningen på det växande avfallsproblemet. Demonstranter krävde under protester i Moskvaregionen i april att det i stället borde byggas anläggningar för att återvinna avfallet.

ANNONS

- Vad är det för mening med att skapa nya källor till miljöförstöringen när vi kan lösa problemet genom återvinningsanläggningar, säger Alexej Kiseljov.

TT-AFP

ANNONS