Irans president Hassan Rohani talar i FN:s generalförsamling.
Irans president Hassan Rohani talar i FN:s generalförsamling.

Rohani och Macron gav Trump svar på tal

Irans president Hassan Rohani och Frankrikes president Emmanuel Macron slog båda tillbaka mot Donald Trump när de tog till orda i FN:s generalförsamling.

ANNONS
|

USA:s president Donald Trump gick till angrepp mot Iran i sitt tal till FN:s generalförsamling, där han bland annat bad andra länder att isolera regimen i Teheran. När Irans president någon timme senare stod i samma talarstol slog han tillbaka.

- Det är ironiskt att den amerikanska regeringen inte ens försöker dölja sin plan att störta samma regering som de bjuder in till samtal, sade Hassan Rohani.

ANNONS

- Konfrontation är inte ett tecken på styrka, det är ett symptom på ett svagt intellekt. Det avslöjar en oförmåga att förstå en komplex och sammanbunden värld.

Förstår inte Trump

Den iranske ledaren fick stöd av Frankrikes Emmanuel Macron, som hyllade det globala kärnenergiavtalet med Iran.

- Vad ger oss en lösning på situationen i Iran? Lagen om att starkast vinner? Ensidiga påtryckningar? Nej! sade Macron.

- Vi vet att Iran var på väg mot kärnvapen, men vad stoppade dem? Avtalet från 2015.

Efter sitt tal sade Macron att han inte förstår Trumps logik att å ena sidan förbjuda handel med Iran och å andra sidan vilja se ett lägre oljepris.

ANNONS

- Det skulle vara bra om Iran kunde sälja sin olja. Det skulle vara bra för freden, och bra för det internationella oljepriset.

Nytt betalningssystem

USA lämnade ensidigt kärnenergiavtalet i våras, med hänvisning till att det inte hindrar Iran från att utveckla kärnvapen.

De fem länder som håller fast vid avtalet kom i måndags överens om att upprätta ett betalningssystem för att kunna bevara handel med Iran, trots USA:s sanktioner mot landet.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

ANNONS