Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FN-representanter som ska övervaka vapenvilan i Jemen anländer till Sanaa den 22 december.

Rebeller sägs dra sig tillbaka i Jemen

Huthirebellerna har börjat dra sig tillbaka från hamnen i al-Hudaydah i Jemen, uppger en FN-källa. Samma uppgift kommer från en talesperson för rebellerna.

- Våra styrkor började i går kväll dra sig tillbaka från hamnen i al-Hudaydah, som överenskommet i Sverige, säger en Huthi-talesperson till en rebellkontrollerad tv-kanal.

Om uppgifterna stämmer sker det i linje med uppgörelsen som kom till vid samtalen i Rimbo norr om Stockholm i början av december mellan Huthirebellerna och den saudiskstödda regeringen. Där gjorde parterna upp dels om ett eldupphör i hamnstaden, dels om att båda sidor ska dra tillbaka sina styrkor.

Behöver tid

Huthirebellerna kontrollerar större delen av al-Hudaydah och den viktiga hamnen, men ska alltså nu ha börjat röra på sig. Det finns inga uppgifter om även regeringsstyrkorna, som har kontroll över vissa delar av staden, gör samma sak. En talesperson för regeringssidan uppger att det krävs tid att kontrollera om rebellerna verkligen flyttat på sig, eller om de bara byter ut styrkorna.

Vapenvilan som inleddes den 18 december har varit bräcklig och det har rapporterats om fortsatta stridigheter, vilket båda sidor har beskyllt varandra för. Förutom vapenvilan ska rebellerna enligt avtalet dra sig tillbaka från tre hamnar i området, och det ska sedan följas av att styrkor från båda sidor lämnar staden och provinsen.

Vill se plan

Fredsobservatörer från FN anlände till al-Hudaydah i veckan, ledda av den pensionerade nederländske generalen Patrick Cammaert. FN ska inte bidra med väpnade styrkor, utan ska stödja övervakningen av att detaljerna i avtalet från Sverige följs.

Den 1 januari ska parterna presentera en detaljerad plan för Cammaert över hur tillbakadragandet ska gå till.

Uppgörelsen i Sverige var ett genombrott i försöken att få till fred i det krigshärjade Jemen. Mötet var tänkt att bana väg för vidare samtal om en bredare vapenvila och för ett ramverk för politiska förhandlingar.