Österrikes inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) fick svara på en lång rad frågor under det extrainsatta sammanträdet i nationalrådet efter den ifrågasatta razzian.
Österrikes inrikesminister Herbert Kickl (FPÖ) fick svara på en lång rad frågor under det extrainsatta sammanträdet i nationalrådet efter den ifrågasatta razzian.

Razzia mot säkerhetstjänst skakar Österrike

En politiskt motiverad kupp iscensatt av högerpopulister för att få större inflytande? Eller en insats mot en myndighet som inte sköter sig? En omtalad razzia mot en av landets säkerhetstjänster har lett till en politisk strid i Österrike – och nu ska händelsen utredas av en särskild kommission.

ANNONS
|

När det i december förra året stod klart att det konservativa partiet ÖVP valde att bilda regering med högerpopulisterna i FPÖ, väcktes en viss oro hos många österrikare. Inte minst då FPÖ fick ansvar både för inrikes- och försvarsdepartementet, och därmed alltså styr över både polis och försvar.

Nu har händelser kring en av Österrikes säkerhetstjänster och landets inrikesminister, FPÖ:s Herbert Kickl, gjort att många kritiker anser sig ha fått vatten på sin kvarn. Dessutom har landets socialdemokrater, SPÖ, beslutat sig för att inleda en parlamentarisk utredning som ska ta reda på vad som egentligen hände den 28 februari.

ANNONS

Det datumet blev säkerhetstjänsten BVT föremål för en razzia, där polis sökte igenom både medarbetares kontor och privata bostäder. BVT arbetar bland annat med bekämpning av terrorism och extremism, och misstankarna gjorde bland annat gällande att medarbetare sparat uppgifter som enligt domstolsbeslut skulle ha raderats.

Tog hårddisk

Det som förbryllat många är att insatsen genomfördes av en polisenhet som vanligtvis ägnar sig åt gatukriminalitet. Styrkan råkar dessutom ledas av en man som är politiskt aktiv inom FPÖ.

En annan detalj som många reagerat på är att polisen beslagtog en hårddisk innehållande underrättelseuppgifter om personer i nynazistiska och högerextrema kretsar, skriver österrikiska nyhetsbyrån APA. Hårddisken tillhörde en avdelning som arbetar med extremism, och som egentligen inte har något med anklagelserna mot BVT att göra. Misstankarna mot säkerhetstjänsten skvätter också på dess chef, Peter Gridling, som förra veckan stängdes av från sin tjänst av inrikesministern.

Nu är frågan vad som egentligen ligger bakom insatsen mot BVT. Kritiker anser att FPÖ försöker smutskasta BVT och chefen Gridling, i ett försök att omforma säkerhetstjänsten och kunna byta ut ledningen till en mer FPÖ-vänlig sådan.

Extramöte

Inrikesministern och hans medarbetare försvarar däremot insatsen. Allt har skett lagenligt och det är ju en särskild åklagare – och inte departementet – som ansvarar för utredningen.

ANNONS

Klart är att det lett till politisk turbulens i landet, och både oppositionen och landets president har gått ut och krävt tydliga svar på alla frågor som väckts. Under måndagen hölls ett extrainsatt sammanträde i nationalrådet där Herbert Kickl försvarade agerandet.

- Säkerheten i Österrike är inte i fara bara för att fem medarbetare på en myndighet misstänks för brott. Låt rättsväsendet göra sitt arbete, sade han.

Men detta var alltså inget som lugnade SPÖ, som har tillräckligt många mandat i nationalrådet för att ensamt rösta igenom en utredning.

TT

Fakta: Österrike och FPÖ

Parlamentarisk republik och förbundsstat med nio delstater. Presidenten, nu Alexander Van der Bellen, har främst en ceremoniell roll. Landet har ungefär 8,7 miljoner invånare (2016).

Den 15 oktober gick österrikarna till nyval, efter att koalitionen mellan Socialdemokraterna, SPÖ, och de konservativa, ÖVP, spruckit. ÖVP, med den unge ledaren Sebastian Kurz i spetsen blev valets vinnare, och meddelade snart att det ämnade regera tillsammans med högerpopulisterna i FPÖ.

Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti) grundades 1955 av tidigare nazister. Fick när Jörg Haider tog över partiet 1986 en mer populistisk och invandrar- och EU-fientlig inriktning. Leds i dag av Heinz-Christian Strache.

FPÖ har suttit med i en koalition tidigare, åren efter millennieskiftet. Det väckte vrede runt om i Europa och flera EU-länder bojkottade Österrike. I höstas var reaktionerna mycket mildare.

Källa: Landguiden, APA

ANNONS