Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från en porrbiograf i Paris 2018.
Bild från en porrbiograf i Paris 2018. Bild: Mehdi Chebil/TT

Rapport: Porrindustrin präglas av övergrepp

Den franska porrindustrin genomsyras av systematiska sexuella övergrepp och fysisk misshandel, slår en rapport från landets senat fast. Författarna kräver omgående lagändringar.

Enligt rapporten "Helvetet bakom kulisserna" bör lagstiftningen stärkas för att skydda både de som arbetar inom industrin och de minderåriga som exponeras för det material som produceras.

"Sexuella, fysiska och verbala övergrepp är utbredda inom porren, vilket gör dem systematiska. De är inte simulerade utan väldigt verkliga för kvinnorna som filmas", uppger författarna.

Rapporten kommer efter flera polisutredningar rörande gruppvåldtäkter, trafficking och koppleri inom den franska porrindustrin. Tiotals offer har trätt fram och berättat om grova övergrepp.

– Dagens porr innehåller våldsamt, förnedrande och förödmjukande material, säger senatsledamoten Annick Billon.

Rapportens författare rekommenderar att uppmaning till våldtäkt inom ramarna för porrfilmsproduktioner ska kriminaliseras. De föreslår även symboliska, "avskräckande" böter för att göra porren mindre tilldragande för minderåriga.

Till franska Le Monde säger senatsledamoten Laurence Rossignol att hon överraskades av det faktum att det helt saknades forskningsunderlag kring ämnet när de inledde arbetet med rapporten.

– Det finns mycket manligt motstånd mot att göra den här typen av ämnen till politik, säger hon.