Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Himlen över Gazaremsan lyser upp av ett israeliskt flygangrepp under natten till fredag.

Raketer mot Israel kan ha skjutits av misstag

Israel attackerade ett 100-tal platser i Gazaremsan sedan två raketer avfyrades därifrån i riktning mot storstaden Tel Aviv. Nu tror den israeliska militären att raketerna avfyrades av misstag i samband med underhållsarbeten.

Projektilerna mot Tel Aviv avfyrades i torsdags kväll men utan att orsaka några skador. Under fredagen svarade israeliska flygvapnet med omfattande angrepp – de tyngsta på fem månader – mot olika posteringar som tillhör Hamas, den palestinska islamiströrelsen som styr Gazaremsan. Fyra personer skadades lindrigt i dessa angrepp, uppger sjukvårdmyndigheterna i området.

Hamas nekar till att ligga bakom raketattacken. Och enligt den israeliska tidningen Haaretz tror nu militären i en preliminär utvärdering att en ännu inte säkert identifierad grupp avlossade de Iranbyggda projektilerna av typen M-75 Fajr av misstag klockan 21.07 vid underhållsarbeten. Det skedde samtidigt som palestinska grupper förhandlade via egyptiska medlare om ett eldupphöravtal med Israel som sägs vara nära förestående.

"Vidta åtgärder"

Bedömare förvånades också över att raketerna avlossades, de första mot Tel Aviv sedan Gazakriget 2014. De palestinska förhandlarna ska ha blivit bestörta när de fick veta det och israeliska underrättelseorgan säger sig inte ha haft någon information om att någon grupp planerade sådana attacker.

Hamas ska också mycket snabbt efter att raketerna avlossats ha dragit tillbaka personalen från sina posteringar. Vidare har Hamas sagt att rörelsen utreder händelsen och ska "vidta åtgärder mot de ansvariga".

Del av valrörelsen

På fredagen ställde Hamas plötsligt också in de demonstrationer som sedan slutet av mars i fjol hållits på fredagarna vid gränsen till Israel. Enligt ett uttalande från organisationskommittén gjordes det för att inte ytterligare skruva upp läget och för att förhindra fler dödade och skadade.

Raketerna mot Tel Aviv kom efter en tid av skärpta spänningar längs gränsen. Israel går till parlamentsval den 9 april och debatterna om premiärminister Benjamin Netanyahu – som för närvarande också leder försvarsministeriet – och hans hållning gentemot palestinierna i Gazaremsan har blivit en del av valrörelsen.