Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: TT

Röda korset-kvinna misstänkt för sex med minderårig asylsökande

En kvinnlig anställd på ett asylboende för barn i Danmark har stängts av från sin anställning. Anledningen är att hon är misstänkt för att ha haft sexuella relationer med en av de asylsökande barnen.

Den kvinnliga anställda på Röda Korset påstås ha haft sexuellt umgänge med en minderårig asylsökande vid Centrum Anneberg Park. Det är en av 18 flyktingförläggningar som Röda Korset driver i Danmark. Uppgifterna ska framgå i en rapport organisationen tagit fram till det danska Migrationsverket, rapporterar den danska tidningen Politiken.

Centrum Anneberg Park är en förläggning för ensamkommande asylsökande under 18 år, som ligger i Nykøbing, på Själland. Drygt 50 barn bor på anläggningen. I november berättade en av de asylsökande på centret att han hade en "romantisk relation" med en kvinna som då var anställd som vikarie på Röda Korset. Förhållandet innebar bland annat sex, hävdade han, enligt Ekstra Bladet.

Maxstraff fyra år

Om påståendet stämmer, är det inte bara mot Röda Korsets regler. Det kan också strida mot den danska strafflagen. Enligt denna är det olagligt för anställda, bland annat på hem för barn, att ha samlag med de boende. Lagen tar ingen hänsyn till om målsäganden kan ha varit en aktiv part. Maxstraffet uppgår till fyra års fängelse, skriver Politiken.

Röda Korset har anmält ärendet till polisen och den anställda skickades hem på obestämd tid. Hon valde sedan själv att avgå.

– Vi var rädda för att det skulle röra sig om ett slags privat umgänge, säger Carsten Isaksen, centrumledare för Röda Korset till Politiken.

Mitt- och Västsjällandspolisen bekräftar att de mottagit en anmälan om ett eventuellt brott mellan en anställd vid Röda Korset och en asylsökande. Utredningen har emellertid lagts ned eftersom polisen inte kunde bekräfta anmälan ytterligare. Därför kommer ingen åtalats, rapporterar Ekstra Bladet.

Det är också statusen för Röda Korset. Fallet har inte fått organisationen att ändra praxis eller skärpa sina riktlinjer vidare, enligt Politiken.