Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

PO:s Rafal Trzaskowski blir borgmästare i Warszawa. Här röstar han tillsammans med sin son.

"Pyrrhusseger" för Polens regeringsparti

Det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) ser ut att gå svagt framåt i de polska regionalvalen. Men i många städer gick det sämre – och oppositionen känner nu vind i seglen.

Det har gått tre år sedan de polska väljarna senast hade möjlighet att säga sitt om det politiska styret. Och resultaten av söndagens regionalval följs noga inför EU-parlamentsvalet nästa år, det polska parlamentsvalet i slutet av 2019 och presidentvalet året därpå.

Regeringspartiet Lag och rättvisa tycks visserligen ha gjort ett bättre resultat jämfört med det senaste regionalvalet – 32,3 procent jämfört med 26,9 procent år 2014, enligt vallokalsundersökningar. Men i det senaste parlamentsvalet, 2015, låg PIS på 37,6 procent.

- Vi har vunnit. Det bådar gott för framtiden, framför allt när det kommer till parlamentsvalet, sade PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski, enligt nyhetsbyrån Reuters, trots mörka moln på den politiska horisonten.

Motgångar i städer

I många städer kommer det att krävas en andra omgång för att kunna avgöra vem som ska bli borgmästare. Det största slaget mot PIS skedde i huvudstaden Warszawa, där den EU-vänlige oppositionskandidaten Rafal Trzaskowski från PO segrade över PIS borgmästarkandidat Patryk Jaki.

Många är förvånade över att PIS gjorde ett så pass svagt resultat – trots rekordlåg arbetslöshet, hög ekonomisk tillväxt och statliga mediers kampanj för regeringspartiet inför valet.

- Det här är ingen seger att glädjas över, det är en Pyrrhusseger, säger statsvetaren Marek Migalski, tidigare EU-parlamentsledamot för PIS, till TVN24.

Oppositionen segerviss

Det största oppositionspartiet, det liberala mittenpartiet Medborgarplattformen (PO), fick 24,7 procent av rösterna, ungefär samma som valet 2015, enligt Politico. Dess tidigare koalitionspartner Polska folkpartiet (PSL) fick 16,6 procent, enligt vallokalsundersökningarna. Det officiella resultatet meddelas på tisdag eller onsdag.

Oppositionen ser det sammanlagda resultatet för PO och PS som en seger.