Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bill Browder under en intervju med TT i Stockholm 2015.

Putinkritiker tillfälligt gripen i Spanien

Den brittiske affärsmannen Bill Browder, som gjort sig känd som en högljudd kritiker av Rysslands president Vladimir Putin, greps under förmiddagen av spansk polis – för att kort därefter släppas.

Browder uppger själv på Twitter att han gripits i Madrid och sedan släppts. Anledningen till gripandet var en internationell arresteringsorder, som enligt honom utfärdats av Ryssland.

Spansk polis bekräftar gripandet och uppger att Browder släppts då man funnit att arresteringsordern inte längre är giltig.

- En arresteringsorder har en datumgräns och när den passeras måste ordern raderas från datorsystemet och i det här fallet hade Interpol inte tagit bort den. Väl vid polisstationen upptäckte man att den inte var giltig, säger en polistalesperson.

Browder har ett förflutet som styrelseledamot i den ryska storbanken Sberbank och var tidigare den största utländska portföljinvesteraren i Ryssland. Men 2005 svartlistades han i Moskva och några år senare dog hans advokat Sergej Magnitskij i en rysk fängelsecell sedan han vittnat i ett korruptionsmål.

Sedan dess har Browder fört en kampanj för att ställa de ansvariga för Magnitskijs död inför rätta.

Browder har i Ryssland dömts i sin frånvaro till nio års fängelse.