Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rysslands president Vladimir Putin talar på presskonferensen i Kreml som i år tog fyra timmar.

Putin: Väst vill hålla tillbaka Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin har hållit sin årliga pressträff där han mötte fler än 1 700 medierepresentanter och svarade på frågor om allt från pensionsålder, eventuella planer på att gifta om sig och – inte minst – Rysslands maktposition och landets ekonomi.

- Huvudfrågan är att vi behöver komma upp till en ny ekonomisk nivå, slog Putin fast och betonade att det inte är möjligt utan teknisk utveckling.

Ryssland klassas för närvarande av Internationella valutafonden (IMF) som nummer tolv storleksmässigt bland världens ekonomier. Men så behöver det inte vara , enligt den ryske presidenten.

- Vi skulle mycket väl kunna ta plats fem i en ny ekonomisk lista. Det tror jag vi kommer att göra.

Fallet Skripal

Nu ligger USA i topp av världens ekonomier följt av Kina, Japan, Tyskland och Storbritannien.

Putin pekade också ut väst och de ekonomiska sanktioner som riktas mot Ryssland. Dessa är enligt Putin "kopplade till Rysslands ökande makt".

Det är också i skenet av Rysslands stärkta maktposition som fallet Skripal, där en rysk före detta agent och hans dotter förgiftades i Storbritannien, ska ses enligt den ryske ledaren. Förgiftningsfallet "diktades upp" för att skada Ryssland.

- Om det inte hade varit Skriplal så hade de hittat på något annat. Det finns bara ett syfte att hålla tillbaka Rysslands utveckling, resonerade han och förklarade senare att relationen med Storbritannien befann sig vid "vägs ände".

Jämför med Khashoggi

Putin jämförde också fallet Skripal , där offren överlevde, med mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som höga företrädare för Saudiarabien anklagas för att ligga bakom.

- Khashoggi är död, Skripal lever. Mordet på Khashoggi ledde inte till en enda sanktionsåtgärd. Det är ett bevis på russofobin som ligger bakom sanktionerna mot oss.

Situationen i Ukraina behandlades också under presskonferensen. Enligt Putin var händelsen i Kertjsundet i förra månaden, då en ukrainsk besättning besköts och tillfångatogs av Ryssland, en provokation från ukrainsk sida med syftet att höja den ukrainske presidentens Porosjenkos opinionssiffror.

- De sändes för att dö – som tur var blev det inte så. Vad som händer med dem kommer vi att ta ställning till när brottsutredningen är klar, sade han.

Den ryske presidentens popularitet har i år sjunkit till under 50 procent, bland annat på grund av en omstridd pensionsreform. Putin lovade innan han blev omvald i mars att inte höja pensionsåldern – men undertecknade i höstas en reform som innebär just det. Det har orsakat massiva protester runt om i Ryssland.

Bröllop i framtiden?

- Om jag inte varit övertygad om att detta är oundvikligt, hade jag inte gjort det.

Putin som är känd aldrig uttala sig om sitt privatliv antydde något överraskande att kanske kommer att gifta om sig.

- Eftersom jag är en respektabel person, så kommer jag vid något tillfälle bli tvungen att göra det, svarade han kryptiskt på en fråga av mer privat karaktär från av en av journalisterna

Putin var gift med Ljudmila Aleksandrovna Putina från 1983 till 2016, då paret skilde sig.

Vladimir Putin har hållit en presskonferens vid varje årsslut sedan 2001 – och sedan 2004 har den alltid varat i över tre timmar. Rekordåret 2008 tog frågor och svar fyra timmar och 40 minuter.