Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Krigsherren Khalifa Haftar, näst längst till vänster, uppvaktas av många världsledare som hoppas att han ska gå med på att lägga ned vapnen i Libyen. Bild från möte med Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, till höger, på fredagen. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT
Krigsherren Khalifa Haftar, näst längst till vänster, uppvaktas av många världsledare som hoppas att han ska gå med på att lägga ned vapnen i Libyen. Bild från möte med Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis, till höger, på fredagen. Bild: Petros Giannakouris/AP/TT

Putin kommer till Libyenmöte i Berlin

Rysslands president Vladimir Putin kommer till helgens fredskonferens om Libyen i Berlin, meddelar hans stab i Kreml i Moskva.
Förväntningarna på mötet ökar därmed, inte minst eftersom USA bekräftat att också utrikesminister Mike Pompeo deltar.

Söndagens samtal arrangeras av Tysklands förbundskansler Angela Merkel, och syftar till att få de två konkurrerande styrena i det svårt krigshärjade Libyen att enas om vapenvila.

Det nordafrikanska landet har trasats sönder av blodiga strider sedan diktatorn Muammar Gaddafi dödades i ett Nato-stött uppror 2011. Sedan i april i fjol har den internationellt erkända regeringen (GNA), som är baserad i huvudstaden Tripoli, varit utsatt för en offensiv från styrkor lojala med krigsherren Khalifa Haftar från östra Libyen.

"I praktiken klara"

Den gångna helgen höll Putins regering i Moskva ett liknande möte. Då skrev Fayez al-Sarraj, som leder GNA, under en överenskommelse. Men Haftar lämnade den ryska huvudstaden utan att ha signerat.

Enligt Kreml har Haftar ändå i ett brev kallat Putin för "min käre vän" och tackat honom för hans försök att stoppa striderna.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger stämningen mellan al-Sarraj och Haftar är mycket spänd men också att många av de möjliga hindren för en uppgörelse har undanröjts.

– Enligt min åsikt ser slutdokumenten i praktiken klara ut.

Har spridningseffekter

En rad världsmakter är engagerade i att lösa konflikten i Libyen, som har spridningseffekter i form av terrorism, människosmuggling och annan brottslighet i både Europa och Afrika.

Till mötet väntas, förutom Pompeo, bland andra även Turkiets president Recep Tayyip Erdogan liksom Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Företrädare för Kina och Italien ska också närvara.

Till stor del handlar konflikten om ekonomiska intressen. Under fredagen, två dygn före mötet i Berlin, tog sig demonstranter in i oljeterminalen i kuststaden Az-Zuwaytinah sedan klanledare i områden som kontrolleras av Haftars styrkor manat till det. En talesperson för Haftars styrkor sade att det är det libyska folket som agerat vid oljeterminalen och att de egna styrkorna måste skydda folket.

Det statliga oljebolaget NOC säger i ett uttalande att landets gas- och oljeindustri inte borde användas som "ett kort för politiska förhandlingar".

Libyen styrdes i drygt 40 år av den hårdföre Muammar Gaddafi, som blev diktator efter att ha tagit makten i en kupp 1969. Under arabiska våren 2011 utbröt protester som snabbt utvecklades till ett fullskaligt inbördeskrig. Regimen föll ihop under hösten då även Gaddafi dödades i samband med att han greps.

Därefter har mer eller mindre kaos rått i Libyen. Väpnade miliser slåss mot varandra och kontrollerar olika delar. Terrorgruppen IS har en stark närvaro i landet, och våldet och vapnen har spridit sig till flera grannländer.

Efter en maktkamp 2014 bildades två regeringar. I Tripoli, huvudstaden i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering, kallad GNA, under ledning av Fayez al-Sarraj.

Tobruk, en kuststad i öst, är säte för en annan regering som stöds av krigsherren Khalifa Haftars styrkor LNA. Flera länder ser Tobrukstyret som en bastion mot militanta islamister och det har även stöd från bland andra Egypten, Förenade arabemiraten, Jordanien och Saudiarabien samt av stridande från Sudan, Tchad och på senare tid även ryska legosoldater. Även Frankrike har givit viss stöd.

GNA stöds i sin tur av bland annat Turkiet som har skickat soldater. Enligt diplomatkällor har även hundratals stridande från pro-turkiska miliser i Syrien skickats till Libyen.

Källor: Landguiden (UI), AFP, Reuters med flera