Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

Putin hämnas USA:s sanktioner

Kreml kräver att USA minskar antalet diplomater och diplomatanställda i Ryssland med 755 personer. Utspelet är ett svar på att USA:s kongress röstat igenom nya sanktioner mot landet. Situationen liknar allt mer kalla kriget, anser Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet.

ANNONS
|

- Den här gången har jag beslutat att det är dags för oss att visa att vi inte avser låta USA:s åtgärder förbli obesvarade, säger den ryske presidenten Vladimir Putin enligt den statliga nyhetsbyrån Interfax.

USA:s representanthus och senaten röstade i veckan igenom nya sanktioner mot Kreml. Lagpaketet som även innebär nya sanktioner mot Iran och Nordkorea antogs med mycket bred majoritet och väntar på godkännande av president Donald Trump.

ANNONS

Kongressen har utformat sanktionerna så att parlamentarikerna ska kunna hålla Trump i strama tyglar. Trump ges små möjligheter att lindra sanktionerna mot Ryssland utan kongressens godkännande. Inom båda de två stora partierna i USA finns oro för presidentens välvilja mot Ryssland.

Internationellt brott

Moskva begärde efter det amerikanska beslutet att USA:s diplomatiska representation i landet begränsas till 455 personer, och kallade agerandet för ett internationellt brott.

- Vi har väntat tillräckligt länge i hopp om att situationen kanske skulle förändras till det bättre, säger den ryske presidenten Vladimir Putin till tv-bolaget Rossija-24 efter att ha kommit med beskedet att antalet personer som arbetar vid den amerikanska ambassaden och beskickningar i Ryssand ska minskas med 755, rapporterar AFP.

Enligt Putin finns ytterligare en rad möjliga ryska svar på USA:s sanktioner.

- Men jag hoppas att det inte kommer att landa där, och jag motsätter mig detta i dagsläget, säger han enligt Interfax.

ANNONS

Biträdande utrikesminister Sergej Ryabkov säger till ABC News att det ryska svaret kommer alldeles för sent. Och om det kommer fler liknande beslut från USA, så kan de även då räkna med gensvar från Ryssland:

- Vi kommer att svara med samma mynt, vi kommer att hämnas.

Kalla kriget

Enligt Jan Hallenberg på Utrikespolitiska institutet har Putin avvaktat hur det skulle bli med lagförslaget, men nu har han gett upp. Situationen påminner allt mer om kalla kriget, anser han.

- Nu är relationerna på väg neråt ytterligare. Det är möjligt att amerikanerna svarar med något. Möjligen utvisar de ett antal ryssar så att det blir lika många ryssar som amerikaner.

Att Putin hävdar att Ryssland har fler åtgärder att ta till ger han inte mycket för.

- Ryssland är en så pass mycket mindre ekonomi än USA, så det är svårt för Ryssland att skada USA. Det är lättare tvärtom, säger Hallenberg.

ANNONS

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterade inledningsvis att samtliga 755 personer skulle tvingas lämna Ryssland. Enligt The New York Times berodde detta på en feltolkning när Putin översattes. Det innebär att alla 755 som omfattas av Rysslands beslut inte nödvändigtvis kan komma att behöva lämna landet.

TT

Fakta: Kongressens lagpaket

Syftet med sanktionerna är att straffa Ryssland för annekteringen av Krim 2014 och för landets påstådda inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Lagpaketet omfattar även sanktioner mot Iran och Nordkorea, för deras fortsatta satsning på robotprogram.

En bestämmelse i förslaget gör det dessutom svårt för Trump att på eget bevåg lätta sanktionerna. När de trätt i kraft måste presidenten informera kongressen om eventuella ändringar han vill göra, vilka senare ska kunna stoppas av parlamentarikerna.

ANNONS