Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Rysslands president Vladimir Putin talar vid ett möte med det ryska försvarsdepartementet under tisdagen.

Putin: Bjud in fler till kärnvapenavtal

Rysslands president Vladimir Putin är öppen för att bjuda in fler länder till nedrustningsavtalet INF – för att rädda det. USA har hotat dra sig ur avtalet då man menar att Ryssland i hemlighet har utvecklat robotar som bryter mot det.

- Ja, visst finns det vissa svårigheter med avtalet. Andra länder som har kort- och medeldistansrobotar är inte ens med, säger Putin vid ett möte på det ryska försvarsdepartementet.

Den ryska presidenten anklagar även Washington för att redan ha brutit mot avtalet.

INF-avtalet slöts mellan USA:s dåvarande president Ronald Reagan och Sovjetunionens dåvarande ledare Michail Gorbatjov 1987. Avtalet gick ut på att alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer skulle avskaffas. Avtalet har hittills löpt parallellt med olika versioner av det så kallade Startavtalet, som slöts 1991.

USA drar sig ur

USA misstänker att Ryssland i hemlighet utvecklar ett medeldistanssystem för kryssningsrobotar som ska kunna avlossas från marken och ge möjlighet till en överraskningsattack med kärnvapen mot mål i Europa. Moskva har genomgående förnekat några sådana överträdelser mot avtalet.

I oktober meddelade USA:s president Donald Trump att landet skulle dra sig ur avtalet.

- Ryssland har brutit mot avtalet i många år. Jag vet inte varför (president Barack) Obama inte drog sig ur avtalet, sade Trump då.

I samband med att Natos utrikesministrar träffades i Bryssel i december ställde USA:s utrikesminister Mike Pompeo ett ultimatum till Ryssland om att landet har 60 dagar på sig att börja efterleva avtalet.

Natos 29 medlemsländer gjorde samtidigt ett gemensamt uttalande där man uppmanade Ryssland att "snabbt återgå till att fullt ut, på ett kontrollerbart sätt följa avtalet".

Ryssland kommer svara

Vladimir Putin föreslår nu att fler länder bjuds in till avtalet, som enligt honom fyller en stabiliserande roll.

- Men vad hindrar oss från att påbörja samtal om deras anslutning till det existerande avtalet eller att börja förhandla om ett nytt avtal, säger presidenten.

Han förnekar att Ryssland bryter mot avtalet, men varnar för att man med lätthet kan skapa landbaserade medeldistansrobotar, om USA skulle lämna INF-avtalet.