Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.
Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont. Arkivbild.

Puigdemont kan utlämnas – jublar ändå

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont kan utlämnas till Spanien från Tyskland för misstankarna om förskingring av offentliga medel. Däremot avslås begäran om utlämning för de mer allvarliga brottsmisstankarna om uppror. Puigdemont ser beslutet som en seger.

ANNONS
|

"Domstolen beslutade i morse att en utlämning på grund av anklagelser om missbruk av offentliga medel är tillåten", heter det i uttalandet från den högsta juridiska instansen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

Strax efteråt meddelade tyska åklagare att de inom de närmaste dagarna kommer att avgöra om utlämningen till Spanien ska verkställas. Det handlar i princip om en formalitet.

Inget uppror

En central del i domstolens beslut är att de poängterar att Puigdemont enligt rådande rättspraxis i EU endast kan prövas för det åtal som han utlämnas för. Rätten slår fast att händelserna i Spanien kring tiden för Kataloniens folkomröstning inte går att betrakta som högförräderi eller störande av den allmänna ordningen, enligt tysk lag.

ANNONS

"Den grad av våld som krävs för att det ska betraktas som högförräderi har inte förekommit i Spanien. Det kan inte heller betraktas som störande av den allmänna ordningen, eftersom Carles Puigdemont endast var involverad i att driva igenom folkomröstningen", skriver domstolen.

Detta innebär alltså att Spanien inte kan fortsätta med rättsprocessen gällande uppror när Puigdemont kommer tillbaka från Tyskland. Detta får huvudpersonen själv att reagera med glädje på Twitter.

"Vi har besegrat den stora lögnen från staten. Det tyska rättssystemet förnekar att folkomröstningen den 1 oktober var ett uppror", skriver Puigdemont.

Kan fortfarande åtalas

Däremot kan den före detta regionpresidenten fortfarande ställas inför rätta för förskingring av offentliga medel, en anklagelse kopplad till kostnaderna för att genomföra folkomröstningen.

Puigdemont greps i Tyskland den 25 mars, några mil från den tysk-danska gränsen, efter det att Spanien utfärdat en europeisk arresteringsorder mot honom. Han står anklagad för uppror i samband med höstens folkomröstning om självständighet i Katalonien, och den efterföljande självständighetsförklaringen.

Efter valet gick Carles Puigdemont i exil i Belgien. För brottet uppror riskerar han 25 år i fängelse.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Detta har hänt

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016–oktober 2017.

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. En majoritet röstade då ja till självständighet, men valdeltagandet var mycket lågt. Folkomröstningen var enligt den spanska författningsdomstolen olaglig.

Valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Efter en misslyckad självständighetsförklaring i slutet av oktober 2017 har Puigdemont levt i exil i Belgien.

Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande – han betraktas snarast som politisk aktivist.

Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.

I mars greps Puigdemont i Tyskland. Före frihetsberövandet hade han besökt Finland. Han reste med bil genom Sverige och Danmark och greps av tysk polis den 25 mars efter att ha passerat en gränskontroll på Jylland.

ANNONS