En demonstrant kastar ägg mot polishögkvarteret.
En demonstrant kastar ägg mot polishögkvarteret.

Protester utanför Hongkongs polishögkvarter

Tusentals demonstranter har samlats vid Hongkongpolisens högkvarter med krav om att stadens borgmästare Carrie Lam avgår. De vill även att demonstranter som gripits i samband med den senaste tidens protester släpps.

ANNONS
|

De svartklädda demonstranterna samlades inledningsvis vid en regeringsbyggnad, strax före rusningstid, och blockerade trafiken på en av stadens viktigaste genomfartsleder. De tågade sedan i hettan mot polisens huvudkontor och skanderade slagord, bland annat med krav om att de som gripits ska släppas.

- Genom att vi samlar människor här och visar att vi inte håller med om regeringens utlämningsplaner, så sätter vi press på dem, säger studenten Edison Ng, som lägger till att det är oklart hur länge de stannar.

ANNONS

- Att stanna eller inte, folket kommer att avgöra det, säger han.

Protesterna har sitt ursprung i ett förslag om att det ska bli möjligt att lämna ut brottslingar till bland annat Fastlandskina. Demonstranterna fruktar att Hongkongbor på så vis ska kunna lagföras inom Fastlandskinas icke-transparenta och politiskt kontrollerade rättssystem.

Förslaget har tillfälligt stoppats till följd av de massiva demonstrationerna och Carrie Lam har bett om ursäkt för att hon inte lyssnade tillräckligt på protesterna tidigare. Hon har däremot avfärdat avgångskraven.

Demonstranterna vill att förslaget dras tillbaka helt.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Hongkong

Hongkong är en speciell administrativ region i Kina och ett av världens mest tätbefolkade områden med fler än 7 miljoner invånare. Under 1900-talet, när Hongkong ännu lydde under Storbritannien, utvecklades det till ett av världens största finansiella nav.

Styret över Hongkong överlämnades till Kina 1997. Den kommunistiska fastlandsregeringen meddelade att principen "ett land – två system" skulle gälla i 50 år, vilket innebär att Hongkong är delvis självstyrande med större press- och yttrandefrihet och en i högre grad öppen marknadsekonomi. Hongkong har också sin egen valuta, Hongkongdollar.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Under senare år har missnöjet med inskränkningar i Hongkongs system yttrat sig allt oftare. I den så kallade paraplyrevolutionen 2014 demonstrerade hundratusentals människor för fria val och demokrati. Detta sedan fastlandsregeringen beslutat att införa en särskild valberedning som fick rätt att avgöra vilka kandidater som får ställa upp i val. Detta organ infördes trots protesterna.

Källor: NE, The Guardian, AFP

ANNONS