Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Över 100 handskrivna Einsteindokument som aldrig tidigare visats för allmänheten finns nu till beskådan på Hebreiska universitetet i Jerusalem. På bilden ett appendix om storförenad teori från 1930.

Privata Einsteinbrev ställs ut

110 dokument handskrivna av Albert Einstein ställs ut på Hebreiska universitetet i Jerusalem i Israel. Merparten av skrifterna har aldrig tidigare visats för allmänheten.

Bland dokumenten finns 84 matematiska uträkningar skrivna mellan 1944 och 1948, bland annat ett appendix som universitetet trodde gått förlorat. Pappret ifråga ska vara den sista pusselbiten till Einsteins arbete kring storförenad teori, en teori som fysikern och Nobelpristagaren arbetade på under de sista 30 åren av sitt liv.

- De är sammanfattningar av hans anteckningar; när han slogs av något – en ny idé – satte han sig genast ned och klottrade ner det, sökte efter tankens konsekvens, säger professor Hanoch Gutfreund vid Hebreiska universitetet.

Brev till sonen

Dessutom rymmer den nya samlingen ett flertal personliga brev, skrivna av Einstein till bästa vännen Michele Besso och till sonen Hans Albert i Schweiz. I ett brev till sonen daterat 1935 beskriver Einstein sin oro inför det stundande kriget i Europa:

"Jag läser med onda aningar att det är en stor rörelse i Schweiz nu, framdriven av tyska banditer."

De nya dokumenten var en donation till Hebreiska universitetet från en stiftelse i Chicago, USA, som i sin tur köpt dem från en privat samlare.

Albert Einstein var av judisk börd och testamenterade vid sin bortgång 1955 flera av sina privata skrifter till universitetet, vilket han även var med och grundade. Hebreiska universitetets Einsteinsamling består av över 80 000 föremål.