Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pressas på pengar genom fejkade kidnappningar

Plötsligt får du ett skräckinjagande samtal: En anhörig är kidnappad och hörs skrika i bakgrunden. Du övertalas att snabbt betala en lösesumma – bara för att senare inse att det rört sig om en "virtuell kidnappning". Nu larmar amerikansk polis.

- Vi har Simones finger. Vill du se resten av henne i en liksäck?

Budskapet var tydligt från den hotfulla rösten. Samtidigt kunde Valerie Sobel höra sin dotter genom telefonluren.

- Hon ropade: "Mamma jag är livrädd, snälla hjälp mig", berättar Los Angeles-bon Sobel för nyhetsbyrån AP.

Personen i andra änden hade snart övertalat henne att föra över 4 000 dollar, motsvarande nästan 33 000 kronor, för att dottern skulle släppas levande. Men allt var en bluff.

Dottern hade inte haft koll på telefonen och när hon till slut ringde tillbaka var hon förvirrad över moderns desperata meddelanden.

Valerie Sobel tror att de falska kidnapparna lyssnat in hennes röst från telefonsvararen och sedan härmat den.

- Jag var övertygad om att det var på riktigt.

Svenskt fall

I veckan höll Los Angeles-polisen tillsammans med FBI en presskonferens där man gick ut och varnade för en våg av så kallade virtuella kidnappningar. Ett nätverk av misstänkta i både USA och Mexiko tros sedan 2015 ha ringt tusentals sådana bluffsamtal till personer i Kalifornien och andra delstater, skriver Los Angeles Times.

Sverige tycks hittills förskonat. TT har pratat med flera polisregioner runt om i landet, som inte känner till några sådana bedrägerier. Polisens nationella mediecenter uppger dock att myndigheten sedan ett år tillbaka noterat att fenomenet förekommer i USA.

Men åtminstone ett liknande fall har inträffat i Sverige. 2012 dömdes en 29-årig man för grovt bedrägeri efter att tillsammans med en 55-åring ha iscensatt sin egen kidnappning. Mannen ringde sina föräldrar och hävdade att han förts bort och hotats, och fick dem att leverera 15 000 i lösensumma till en uppgiven adress.

Några dagar senare hittade polisen honom i Skellefteå. Enligt åklagaren verkade han och kumpanen mest ha använt pengarna till "nöjen".

Första gripande

Nyligen lyckades amerikanska myndigheter göra ett första gripande kopplat till härvan i Kalifornien. Den misstänkta 34-åringen står anklagad för bedrägeri och pengatvätt och kan, om hon döms, få upp till 20 år i fängelse.

Enligt utredningen resulterade 250 samtal till personer i Los Angeles i betalningar om totalt 114 000 dollar, nästan en miljon kronor, från offren.

I vissa fall tycks de ha ringt personer på måfå och i andra fall kartlagt dem på sociala medier för att få fram information om anhöriga.

Los Angeles-polisen uppmanar nu allmänheten att vara på sin vakt.

- Om du får ett sådant här samtal, lägg omedelbart på, (och) kontakta dina anhöriga, säger poliskaptenen William Hayes, enligt AP.