"De säger att vi sprider falska nyheter och bara tjänar eliten", säger Ilario Piagnerelli som är reporter på den italienska tv-kanalen Rai.
"De säger att vi sprider falska nyheter och bara tjänar eliten", säger Ilario Piagnerelli som är reporter på den italienska tv-kanalen Rai.

Populister i Italien: Tidningar är toapapper

"Fate schifo – ni är vidriga! Skäms!" För många italienska journalister har utskällningar från förbipasserande bilister blivit en del av vardagen. Misstron eldas på av populistiska toppolitiker som hävdar att dagstidningar "förgiftar debatten" och borde användas som toalettpapper.

ANNONS
|

- Situationen har blivit hundra gånger värre än vad den var för bara ett år sedan, säger Ilario Piagnerelli, reporter på tv-kanalen RAI, till TT.

Precis som i många andra europeiska länder ifrågasätts mediers trovärdighet i allt högre utsträckning i Italien. Piagnerelli, som sedan 2013 arbetar för landets största och mest populära tv-kanal, berättar att journalister historiskt nästan alltid har blivit måltavlor för missnöje och hetsiga diskussioner. Men sedan populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega tog makten i vårens parlamentsval har motståndet enligt honom trappats upp.

ANNONS

- I dag räcker det med att man bara rapporterar något negativt om regeringen för att bli anklagad för att springa den gamla regeringens ärenden, säger Piagnerelli.

- De attackerar oss, säger att vi sprider falska nyheter och bara tjänar eliten. Att folk skriker åt oss två–tre gånger om dagen är det vanliga.

Politiker kritiska

Tonläget har även vässats på politisk nivå. Italiens vice premiärministern Luigi Di Maio publicerade nyligen ett inlägg på Facebook där han hotar med att statligt ägda företag ska sluta annonsera för att på så vis minska dagspressens intäkter.

"Tidningarna förgiftar den offentliga debatten. Det är inte journalistik, det är bara propaganda för att skydda elitens intressen", skriver Di Maio som är partiledare för M5S.

Inlägget har fått över 20000 gilla-markeringar och tusentals kommentarer – de flesta positiva.

Samma dag publicerades en artikel där Femstjärnerörelsens ledare i den italienska senaten, Vito Crimi, beskriver nyheter som "fake-news-fabriker". Partiets grundare Beppe Grillo har tidigare kallat tidningar för "dagligt toalettpapper".

ANNONS

- Vi ser samma utveckling i andra länder i Europa och i USA. Man vill hitta en gemensam fiende, ett hot som man kan ena folk kring, säger Lorenzo Pregliasco som undervisar i medievetenskap och politik på universitetet i Bologna, till TT.

"Allt mer polariserat"

Pregliasco brukar uppmana sina elever att lyfta frågan ett snäpp: Växer misstron mot medier för att populistiska partier tar makten eller växer partierna på grund av den ökade misstron?

- Jag tror att det främst är det senare alternativet. Italien blir allt mer politiskt polariserat och många känner sig bortglömda av medierna. Då röstar man på ett parti som lyfter de problem som man anser att medierna mörkar.

Men det får givetvis effekt även åt motsatt håll. När politiker uttrycker misstro legitimerar det också andra att göra likadant, enligt Pregliasco.

- Det ena göder det andra, säger han.

ANNONS

Landsförrädare

På redaktionen där Ilario Piagnerelli arbetar har det hårdare arbetsklimatet även lett till en mer riskfylld vardag. Han berättar om en bild som nyligen dök upp i sociala medier föreställande hans kollega med texten "landsförrädare".

- De kallar henne det eftersom hon rapporterar om flyktingbåtarna. Det är inte kul att få hot bara för att man gör sitt jobb, säger han.

Men den senaste tidens utveckling har inte bara varit negativ, anser Piagnerelli. Om man ständigt måste försvara sig på både gatan och i sociala medier ser man till att alltid ha mycket på fötterna och vara väl förberedd, menar han.

- Det har sporrat oss till att bli ännu bättre och verkligen motivera och tänka till kring det som vi rapporterar om.

TT

Fakta: Populistiska ledare om medier

Under 2016 etablerades uttrycket "fake news" – falska nyheter – på allvar, när USA:s president Donald Trump använde begreppet som ett politiskt slagträ i sin presidentkampanj. Sedan dess har det använts av flera populistiska ledare världen över.

Under en intervju med Skavlan den 14 september i år sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att etablerade medier i Sverige "i väldigt hög grad" är fake news.

I Italien har uttrycket använts av både Femstjärnerörelsen och flera ministrar från Lega, då de hävdat att de försvarat "folket" mot "etablissemanget".

Den första juni i år sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att han "inte svarar på frågor från 'fake news-fabriker' när en reporter från Index ville ställa en fråga.

Källor: SVT, Il sole 24 ore, Index.hu

Fakta: Femstjärnerörelsen och Lega

Femstjärnerörelsen (italienska: Movimento Cinque Stelle, förkortat M5S) grundades 2009 ur det som tidigare varit en proteströrelse, under ledning av komikern Beppe Grillo. I september förra året valdes 31-årige Luigi Di Maio till partiledare i en webbomröstning.

Partiet är en tidigare proteströrelse mot etablissemang och korruption.

Under årets parlamentsval blev M5S en av två stora vinnare med omkring 32,6 procent av rösterna. Främlingsfientliga Lega bytte namn från Lega Nord och blev valets andra stora vinnare, med fler väljare i södra Italien. Totalt fick de omkring 17,3 procent av rösterna och övertog ledarskapet i högerkoalitionen från Silvio Berlusconi och Forza Italia, som fick 14 procent. De samarbetar också med Italiens bröder (4,3 procent) som har fascistiska rötter.

ANNONS