Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivfoto.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivfoto.

Pompeo till Natomöte

Den knaggliga relationen till Ryssland står i centrum när Nato håller sitt sista ministermöte i försvarsalliansens snart pensionerade högkvarter. Det står nu klart att Mike Pompeo kommer att representera USA vid mötet sedan han utsetts till utrikesminister.

ANNONS
|

Tanken var att Pompeo skulle debutera i sin nya roll på fredagens Natoträff. Nu blir det så. På torsdagskvällen gav ledamöterna i USA:s senat slutligt klartecken att utse den tidigare CIA-chefen Pompeo till ny utrikesminister. Han reser till Bryssel så snart han svurits in, uppger högt uppsatta regeringsföreträdare för nyhetsbyrån AFP.

Ryska relationer

Huvudämne där blir inledningsvis den knaggliga relationen till Ryssland.

- I flera år har Ryssland uppvisat ett mönster av farligt beteende, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens inför utrikesministermötet, och beskrev bland annat det som "högst sannolikt" att Ryssland legat bakom mordförsöket på ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury tidigare i våras.

ANNONS

Samtidigt betonade Stoltenberg vikten av att hålla regelbundna samtalskanaler öppna till Moskva.

- Nu är det mer än någonsin viktigt att prata med Ryssland. Även om vi inte ser några förbättringar i vår relation så är det viktigt att vi kan fortsätta hantera den relation vi har, sade Nato-chefen.

Sista mötet

Andra Nato-ämnen i Bryssel blir läget i Syrien, kärnavtalet med Iran och kommande nya militära utbildningsinsatser i Irak.

Dessutom ska medlemskapsambitionerna för Bosnien-Hercegovina, Makedonien och Georgien diskuteras.

Utrikesministermötet blir för övrigt det sista i Natos nuvarande lokaler i nordöstra Bryssel. Från och med nästa möte – då försvarsministrarna samlas i juni – kommer alla samtal att äga rum i försvarsalliansens helt nybyggda högkvarter. Flytten blir dock inte lång – den nya byggnaden väntar på andra sidan gatan.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Natos utrikesministermöte

De 29 Nato-ländernas utrikesministrar möts i Bryssel på fredagen, där de inleder med en arbetsfrukost redan kl 08.15. Därefter hålls två officiella mötessittningar – en på förmiddagen och en på eftermiddagen, med en arbetslunch emellan. Generalsekreterare Jens Stoltenberg håller två presskonferenser kl 12.45 samt 17.45.

Vid mötet deltar även EU:s utrikeschef Federica Mogherini. 22 av EU:s 28 medlemmar – alla utom Sverige, Finland, Österrike, Irland, Malta och Cypern – ingår dessutom i Nato. De sju icke-EU-medlemmarna i Nato är i sin tur USA, Kanada, Turkiet, Norge, Island, Albanien och Montenegro.

ANNONS