Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I flera av Nairobis slumområden sattes hus och barrikader i brand under sammanstötningar mellan poliser och oppositionsanhängare i fredags.

Politiska krisen i Kenya djupnar

Kenya har fastnat i ett politiskt dödläge efter det omstridda presidentvalet. President Uhuru Kenyatta leder överväldigande, men legitimiteten i det delvis genomförda valet sätts i fråga.

Kenyatta leder rösträkningen med över 90 procent av rösterna, enligt kenyanska medier. Valdeltagandet rapporteras dock vara så lågt som 35 procent, vilket ställer frågetecken kring om han verkligen kan utropas till segrare. Om siffrorna bekräftas innebär det ett dramatiskt ras från valet den 8 augusti, då valdeltagandet låg på nästan 80 procent.

Torsdagens val var ett omval, sedan Kenyas högsta domstol ogiltigförklarade Uhuru Kenyattas seger i augusti. Oppositionsledaren Raila Odinga har uppmanat till bojkott av omvalet, eftersom han anser att valkommissionen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa ett fritt och rättvist val.

Många döda

  • Våldsamma protester har rasat i samband med valet, framför allt i Odingas starkaste fästen i väster och i delar av Nairobis slumområden. Minst sex människor ska ha mist livet sedan i torsdags. Nyhetsbyrån AFP rapporterar nio döda.

På lördagen rapporteras läget vara lugnt på de flesta platser och butiker som stängts under oroligheterna har öppnats igen.

Enligt beslut i högsta domstolen ska omvalet vara genomfört senast den 31 oktober. Men i över 20 av de 290 valkretsarna i landet har valet inte kunnat genomföras överhuvudtaget. Det gäller framför allt fyra områden i västra delen av landet där oppositionsanhängare hindrat vallokaler från att öppna.

Omval ställdes in

Planer på att genomföra valet i de återstående områdena under lördagen har ställts in, vilket valkommissionens chef motiverar med att han inte vill riskera valfunktionärernas liv. Ett nytt datum för omval har utlovats inom de närmaste dagarna.

Kenyaner som bojkottat valet uttrycker lättnad över att lördagens omval ställts in.

- Jag är nöjd eftersom vi behöver fred. Vi är trötta på att brutalt mördas av polisen, säger trebarnspappan Henry Kahango i Kisumu till Reuters.