Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dansk polis vid Nørrebro i Köpenhamn, som det senaste dygnet har skakats av oroligheter.

Polisen stoppar främlingsfientlig politiker

Det blev mycket oroligt i Köpenhamn när den främlingsfientlige politikern Rasmus Paludan demonstrerade i helgen. Nu har polisen förbjudit Paludan att demonstrera fram till lunchtid på tisdagen, men nya oroligheter har uppstått och polisen har använt tårgas.

På måndagseftermiddagen hade Rasmus Paludan planerat en demonstration i Albertslund väster om Köpenhamn, men polisen förbjöd honom att genomföra den. Förbudet gäller fram till klockan 12.00 på tisdagen.

Under eftermiddagen har det varit oroligt i Albertslund och polisen har gripit flera personer. Tidigt på kvällen kom rapporter om polisen använde tårgas.

Många gripna

Oroligheterna började under söndagen när Rasmus Paludan höll en demonstration vid Blågårds Plads. Enligt polisen blev han attackerad av motdemonstranter. Bråk utbröt vilket bland annat ledde till stenkastning mot polisen.

Det blev senare bråkigt på flera håll i staden och i stadsdelen Christiania använde polisen tårgas när flera personer satte eld på barrikader. Det har också brunnit i containrar och bilar har satts i brand, enligt räddningstjänsten.

Under söndagen och natten mot måndagen greps sammanlagt 23 personer.

"Med argument"

Polisen har infört skärpta straffzoner i flera delar av Köpenhamn. Lagen, som ger polisen möjlighet att införa zoner där straffen för en del brottstyper fördubblas, trädde i kraft vid årsskiftet.

Rasmus Paludan har aviserat två nya demonstrationer under tisdagen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tar kraftigt avstånd från vad han kallar "meningslösa provokationer" och twittrar att Paludans syfte enbart är att så split.

"Möt honom med argument, inte med våld", skriver Rasmussen på Twitter.