Lankesisk polis och militär visar upp beslagtagna föremål som hittats vid en räd i östra Sri Lanka och som troligen använts för att tillverka bomber. Arkivbild.
Lankesisk polis och militär visar upp beslagtagna föremål som hittats vid en räd i östra Sri Lanka och som troligen använts för att tillverka bomber. Arkivbild.

Polis: Extremister i Sri Lanka fick bombhjälp

Bomberna som dödade över 250 människor i Sri Lanka innehöll samma sprängmedel som IS använt vid flera attacker. De kallas "Satans bomber" och polisen tror att den lokala extremistgrupp som misstänks för dåden fick hjälp från utlandet för att tillverka dem.

ANNONS
|

De bomber som exploderade på tre hotell och vid tre kyrkor i Sri Lanka under påskhelgen var tillverkade av lokala extremister med god kunskap om hur Islamiska staten (IS) tillverkar bomber – och som troligen fått hjälp från utlandet för att montera ihop dem, enligt uppgifter från polis.

- De måste ha träffats ansikte mot ansikte för att lära sig den här tekniken. Det här är inget man kan lära sig genom att titta på ett Youtube-klipp, säger en av polisens utredare.

ANNONS

Kemikalier och gödningsmedel

Bomberna innehöll bland annat sprängmedlet TATP (triacetontriperoxid), ett förhållandevis lättillverkat sprängmedel som använts tidigare av terrorrörelsen IS.

- Det var lätt för gruppen (i Sri Lanka) att få tag i kemikalier och gödningsmedel, råvaror som krävs för att kunna göra TATP, säger utredaren.

Samma sprängmedel användes bland annat i attackerna mot kyrkor i Indonesien för ett år sedan, i dåden i franska Paris 2015 samt i självmordsattacken mot Manchester Arena i Storbritannien 2017.

Den lokala extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ) har pekats ut som ansvarig för dåden i Sri Lanka. Samtidigt har IS tagit på sig attackerna, men såväl internationella som lankesiska utredare är osäkra på om, och i så fall hur mycket, terrorrörelsen hade med dåden att göra.

Hundratals döda

258 människor dog och 500 skadades i sprängattackerna den 21 april.

Fem dagar efter dåden gjordes en räd mot NTJ då 15 människor dödades, bland dem tre änkor till självmordbombare och sex av deras barn. Hos de utpekade extremisterna hittades stora mängder kemikalier och gödningsmedel som troligen skulle kunna ha använts till flera bomber, enligt myndigheterna.

ANNONS

Sammanlagt 89 personer har gripits i polisräder sedan attentaten.

TT-AFP

Fakta: Sprängdåden i Sri Lanka

På påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Totalt sju självmordsbombare utlöste sprängladdningar. Preliminärt sades först att 359 människor dödats men det sänktes sedan. Flera utlänningar finns bland de dödade. Omkring 500 människor skadades.

Fyra attacker genomfördes i eller i utkanten av Sri Lankas största stad Colombo. Två attentatspersoner sprängde sig själva på hotellet Shangri-La, vid havet i Colombo. Självmordsattacker genomfördes också på de närliggande hotellen Cinnamon Grand och The Kingsbury, samt i kyrkan S:t Anthony i förorten Kochchikade.

En attack genomfördes i kyrkan S:t Sebastian i Negombo, norr om Colombo, och en i Zionkyrkan i Batticaloa på östkusten.

Under eftermiddagen skedde ytterligare en explosion på ett hotell i Colombo, där två personer dödades enligt polisen. En åttonde explosion inträffade kort därpå i samband med en polisräd mot en adress i stadens utkant, där tre poliser uppges ha dödats.

Myndigheterna riktade tidigt misstankar mot National Tawhid Jamaat (NTJ), en mindre, islamistisk extremistgrupp. Gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim (JMI) har också pekats ut. Terrorrörelsen IS har senare tagit på sig attackerna.

ANNONS