Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En blommande buske som har överlevt branden i södra Kalifornien. Arkivbild.

Petra med familj flydde branden

Bränderna i Kalifornien fortsätter att rasa. Områden i delstatens norra delar har drabbats värst men även söderut har elden påverkat många.

Petra Rask Anderson, hennes make, son och hund bor i Bell Canyon sedan sju år. Området ligger i närheten av branden som startade i Woolsey Canyon och som sedan har rört sig genom Malibu och ned till havet.

Hon fick i torsdags eftermiddag höra att det brann i närheten.

- Jag var orolig eftersom bränderna förra året var så fruktansvärda. Det känns som om det är en annan form av bränder, och med de klimatförändringar vi har så är det skrämmande, säger Petra Rask Anderson.

Bild från sonen

Hon sade till sin man att det var dags att lämna hemmet, men han tyckte inte att det var så farligt till att börja med. Men ett meddelande från sonen med en bild på branden gjorde skillnad.

- Då sade jag att jag skulle packa ihop och göra oss beredda. Det blev sex lådor med foton som aldrig blivit insatta i fotoalbum, pass och allt man kunde komma på. Men det är svårt att tänka att det verkligen kommer att hända.

Då var evakueringen fortfarande frivillig, men på grund av de stora bränderna i norra Kalifornien förra året ville Petra Rask Anderson ändå ta situationen på allvar. Senare kom information om att evakuering var obligatorisk.

Lite information

Familjen kunde ta sig till ett annat hus, men utan tv och med dåligt internet är det svårt för dem att få information om vad som händer.

- I fredags trodde vi inte att vi hade något hus, vi körde dit och tittade utanför området och det brann något fruktansvärt. I och med att det ligger i en dal trodde vi inte att det skulle vara någonting kvar av dessa 400 hem, men det är tydligen 40 hem som har brunnit ned och vårt är oskatt.

Familjen trodde att det skulle gå att flytta hem redan under helgen, men vindarna fortsätter och gör det svårt att förutse utvecklingen.

Petra är glad att familjen tog sig ut tidigt. Hon säger att det just nu känns ganska osäkert att bo i området.

- Man kan ersätta ett hus men känslan av säkerhet vet jag inte hur lång tid det tar innan den kommer tillbaka.