Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi (i mitten) är redo att ta över talmansposten från den avgående Wisconsinrepublikanen Paul Ryan.

Pelosi blir Demokraternas talmanskandidat

Banan är krattad för USA:s första kvinnliga talman Nancy Pelosi som vill återfå det prestigefulla uppdraget. Demokraterna har majoritet i representanthuset inför talmansomröstningen – och nu har partiet utsett henne till sin kandidat.

- Jag är stolt över att återigen ha nominerats av representanthusets demokrater till representanthusets talman, säger den 78-åriga veteranpolitikern Nancy Pelosi, skriver nyhetsbyrån AFP.

För Nancy Pelosi, som sedan 2011 agerat minoritetsledare i representanthuset, var Demokraternas interna omröstning på onsdagen mest en formalitet eftersom hon saknade utmanare. Med partiutnämningen i bagaget är det nu enbart den avgörande omröstningen vid öppnandet av USA:s 116:e kongress den 3 januari som står mellan henne och posten.

I den nya kongressen har Demokraterna majoritet i representanthuset, vilket innebär att banan är krattad för Pelosi att återta talmansposten.

Att hon vill tillbaka till sitt gamla jobb har inte varit någon hemlighet i Washington DC, och hennes till synes förnämliga position inför partigruppsmötet har inte kommit utan ansträngning. Efter Demokraternas representanthusseger i mellanårsvalet i början av november har Pelosi drivit en intensiv charmoffensiv och med framgång vunnit stöd från de nyvalda ledamöterna.