Armeniens nygamle premiärminister Nikol Pasjinjan i huvudstaden Jerevan efter extravalet i juni. Arkivbild.
Armeniens nygamle premiärminister Nikol Pasjinjan i huvudstaden Jerevan efter extravalet i juni. Arkivbild. Bild: Sergej Grits/AP/TT

Pasjinjan nygammal minister efter extraval

ANNONS

Nikol Pasjinjan har ännu en gång utsetts till Armeniens premiärminister av landets president, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Pasjinjan utlyste i juni – som sittande premiärminister – extraval i Armenien, ett beslut som beskrevs som en direkt konsekvens av fjolårets krig i Nagorno-Karabach. Kriget mot Azerbajdzjan resulterade i en inrikespolitisk kris i Armenien, där Pasjinjan förlorade mycket av sin strålglans efter vad som sågs som ett nederlag i kriget mot ärkefienden.

I extravalet vann Pasjinjans parti Civilt kontrakt dock över 50 procent av rösterna och därmed blir han nu återigen landets premiärminister. 46-åringen har nu 15 dagar på sig att bilda en regering.

ANNONS

Pasjinjan kom till makten 2018 efter att ha lett stora fredliga protester mot korruption under den så kallade sammetsrevolutionen. Armenien fick beröm av en rad länder för de val som genomfördes senare samma år och som betraktades som fria och rättvisa.

ANNONS