Påve Franciskus vinkar till de troende som följer hans juldagstal från Petersplatsen.
Påve Franciskus vinkar till de troende som följer hans juldagstal från Petersplatsen.

Påven: Krigets vindar blåser

Påven bad för en fredlig tvåstatslösning i Mellanöstern och slut på konflikterna i världen i sitt traditionella juldagstal. "Krigets vindar blåser", sade den 81-årige Franciskus.

ANNONS
|

Inför tusentals åhörare på Petersplatsen i Rom manade Franciskus till fred för Jerusalem och det heliga landet.

- Vi ser Jesus i barnen från Mellanöstern som fortsätter att lida på grund av växande spänningar mellan israeler och palestinier, sade han i sitt traditionella tal "urbi et orbi" (till staden och världen).

Den katolska kyrkans överhuvud manade åhörarna att be för en förhandlingslösning som tillåter fredlig samexistens för två stater inom överenskomna och internationellt erkända gränser.

ANNONS

Hans maningar kommer sedan USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad lett till protester och oroligheter i regionen.

Påven nämnde också andra konflikthärdar i världen, som Syrien, Irak, Jemen, Sydsudan och Venezuela och sade att "krigets vindar blåser i vår värld".

I midnattsmässan i Peterskyrkan på julaftonskvällen försvarade påven invandrare och jämförde dem med Josef och Maria som inte hittade någon plats att sova i Betlehem. Han sade att tron uppmanar till välkomnande av utlänningar.

TT-AFP

ANNONS