En av de gripna är Miguna Miguna, ledare för Nationella motståndsrörelsen som nyligen kriminaliserades av regeringen. Han greps i sitt hem i huvudstaden Nairobi före gryningen på fredagen. I onsdags greps parlamentsledamoten TJ Kajwang som arrangerade ceremonin, men släpptes sedan mot borgen. Båda två riskerar nu att ställas inför rätta för förräderi.
Miguna och Kajwang stod sida vid sida med oppositionsledaren Raila Odinga i tisdags, då Odinga svors in som "folkets president". Ceremonin var en del av oppositionens kampanj mot fjolårets presidentval som oppositionsledaren anklagar för att ha varit riggat.
"Allvarliga konsekvenser"
Anders Sjögren, statsvetare vid Nordiska Afrikainstitutet och Uppsala universitet, fruktar att ett gripande av presidentkandidaten Raila Odinga, som bojkottade presidentvalet sedan omfattande valfusk uppdagades, kan få allvarliga konsekvenser.
- Jag vågar inte tänka på vad som kan hända. Men det skulle kunna leda till enorma oroligheter i hela landet, säger han till TT i telefon från Kenya.
Upplopp bröt ut i området Kibera i Nairobi på fredagen i samband med demonstrationer mot gripandena.
"Signal nedåt"
Tre tv-kanaler som direktsände ceremonin har fått sina sändningar strypta av regeringen. Kanalerna var fortfarande avstängda på fredagen, trots en domstolsorder om att öppna dem igen. FN och USA har kritiserat Kenya för tilltaget. Samtidigt har både USA och Afrikanska unionen uttryckt kritik mot Odingas utspel.
- Gissningsvis är gripandena än så länge en signal nedåt mot oppositionsledare: att vi kommer att slå till hårt, säger Sjögren som tror att regeringen möjligen kommer att ha is i magen när det gäller Odinga.
- Odinga har en så stark särställning, och stödet för honom är så pass starkt. Så det skulle kunna rulla på och bli riktigt otäckt om han grips.
Tecken på splittring
Samtidigt finns tecken på splittring inom oppositionen.
- Vid ceremonin I tisdags var inte alla oppositionsledare med. De fick mycket kritik för det och kallades förrädare. Men i går visade de upp sig tillsammans på en presskonferens och talade om enighet, säger Sjögren.
- Om man lyckas svetsa samman sig igen och fortsätter att utmana regeringen, då får vi se vad som händer i den här gripandefrågan.
Oppositionens krav är omfattande reformer av valsystemet och valadministrationen, samt ett nytt rättvist val. Men eftersom Odingas anhängare bojkottade omvalet sedan omfattande valfusk avslöjats, så är oppositionens enda sätt att sätta tryck på regeringen att demonstrera och genomföra manifestationer.