Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En statlig affischkampanj pekar ut finansmannen George Soros som en fiende till den ungerska folkviljan.

Orbáns Soroskampanj antisemitisk "mardröm"

"99 procent är emot illegal invandring. Låt inte George Soros få sista skrattet."

Det budskapet kommuniceras just nu till Ungerns befolkning genom en affischkampanj som premiärminister Viktor Orbán tagit initiativ till. Anslagstavlor landet över pryds av en bild där den judiske finansmannen ser ut att le lömskt.

Enligt en talesperson för Orbán ska kampanjen motverka Soros försök att påverka landets migrationspolitik i mer invandringsvänlig riktning. Men judiska grupper menar att den är tydligt präglad av antisemitism.

"Snälla se till att den här mardrömmen tar slut så snart som möjligt", skriver Andras Heisler, ordförande för den judiska paraplyorganisationen Mazsihsz i ett uttalande.

Den 86-årige miljardären och filantropen Soros, som föddes i Ungern, har länge stött liberala krafter i sitt ursprungsland. Något som går på kollisionskurs med nationalisten Orbáns politik.

Ungern lagstiftade i april om restriktioner för utlandsfinansierade organisationer, vilket riskerar att stänga Soros prestigefyllda universitet CEU i Budapest. Lagen fick skarp kritik av EU-kommissionen.