Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán bad, under det årliga talet till nationen, folket om att bli omvald.

Orbán lägger fokus på invandring inför valet

Ungerns premiärminister Viktor Orbán skruvade upp sin invandringskritiska retorik när han i det årliga talet till nationen bad folket att välja honom för en tredje mandatperiod.

- Länder kommer att upphöra att existera, väst kommer att falla, medan Europa inte ens inser att det har invaderats, sade han, och hävdade att det är möjligt att majoriteten i stora europeiska städer snart kommer att vara muslimer.

I talet kallade han oppositionen för "hopplös" och sade att den inte har koll på läget.

54-årige Orbán har sedan 2015 uppmärksammats för sina tuffa invandringsåtgärder, bland annat har han sett till att bygga höga gränsstaket och taggtrådsstängsel. Han är mycket kritisk till EU:s invandringspolitik och motsätter sig EU även i andra frågor.

"Hopplös sits"

Han har gjort sig ovän med den ungerskfödde miljardären George Soros, som han säger tillsammans med EU-ledare har planerat för att få medlemsländerna att ta emot fler flyktingar och migranter.

Premiärministern sade att de ungerska oppositionspartierna inte har visat sitt stöd för gränsstaket, har motsatt sig att regeringen tar strid med EU kring flyktingkvoter och att de tagit Soros parti.

- Det är därför oppositionen är i en hopplös sits. Jag förstår inte hur de kan be om människors förtroende, sade han samtidigt som hans konservativa parti Fidesz drog i gång sin valkampanj.

Starkt stöd

Orbán har med sin hårda invandringspolitik stärkt sin popularitet i landet, trots att kritikerna anklagar honom för att han med sin nationalistiska politik har styrt Ungern bort från demokrati och mot auktoritarism.

Det starkaste oppositionspartiet, högerextrema Jobbik, ligger för närvarande på under 20 procent av rösterna i opinionen, medan regeringspartiet Fidesz hamnar kring 50 procent.

Ungern håller allmänna val den 8 april.