Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán stängdes av från arbetet i EU-gruppen EPP i mars i år. Arkivbild.

Orbán backar från höger – skrotar rättsreform

Ungerns premiärminister Viktor Orbán gör en kovändning i frågan om samarbete med högernationalister i EU – och drar tillbaka en kritiserad ändring av landets rättssystem.

Beslutet om lagändringen, som fattades i fjol, skulle bland annat innebära att administrationen av domstolsväsendet direkt underställdes justitieministern. Lagen reviderades något redan i vintras, efter att EU varnat för att den undergrävde rättssäkerheten och öppnade för ökat politiskt inflytande över rättssystemet.

Nu skrotas reformen enligt Ungerns regering.

- Vi anser att lagen nu möter europeisk standard, sade Gergely Gulyás, premiärminister Viktor Orbáns stabschef, vid en presskonferens på torsdagen.

Samtidigt meddelar regeringspartiet Fidesz att det inte vill ingå i den högernationalistiska och EU-kritiska grupp i Europaparlamentet som bland annat det italienska partiet Lega vill bilda.

Det innebär en kovändning för premiärminister Orbán, som under valrörelsen flörtade ivrigt med europeiska ledare på högerkanten, bland dem Italiens inrikesminister och Legas partiledare Matteo Salvini.

De två beskeden antyder att Fidesz önskar komma tillbaka in i värmen hos den kristdemokratiskt konservativa gruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Fidesz stängdes av från gruppens arbete i mars i år, och den rättsliga reformen angavs då som ett av skälen.