Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den kenyanske oppositionsledaren Raila Odinga. Arkivbild.

Oppositionsledare drar sig ur kenyanskt nyval

Oppositionsledaren Raila Odinga drar tillbaka sin kandidatur i det kenyanska nyvalet. Han anser att valkommissionen inte genomfört nödvändiga reformer efter det ogiltigförklarade valet i augusti.

Nyvalet, där president Uhuru Kenyatta skulle möta Odinga, måste hållas senast i slutet av oktober enligt ett beslut i Högsta domstolen. Kenyatta påstods ha vunnit valet i början av augusti, men det ogiltigförklarades senare på grund av fusk.

Odinga har krävt att delar av valkommissionen, där valfusket ska ha skett, byts ut.

- Med det kenyanska folket, regionen och världen i stort i åtanke, tror vi att det ligger i allas intresse att presidentkandidaturen ställs in, säger Odinga enligt nyhetsbyrån AFP.

Oppositionen i Kenya har också meddelat att den kommer att bojkotta en omröstning i parlamentet om att ändra vallagarna inför omvalet den 26 oktober. Om lagändringen skulle gå igenom innebär det att om en kandidat bojkottar valet – som Odinga nu gör – vinner den återstående kandidaten per automatik, rapporterar Reuters.

Oppositionen har vägrat delta i parlamentsmöten efter valfiaskot eftersom de inte anser att Kenyatta längre har mandat att styra landet. Oppositionen deltar dock sporadiskt i möten för att inte förlora sina platser.

Vid ett valmöte i staden Voi i södra Kenya sade Uhuru Kenyatta, enligt Reuters, att nyvalet kommer att hållas som planerat.