Sudans president Omar al-Bashir under ett tal från presidentpalatset den 22 februari i år.
Sudans president Omar al-Bashir under ett tal från presidentpalatset den 22 februari i år.

Omvärlden pressar Sudans nya militärstyre

Sudans president Omar al-Bashir har avsatts och gripits. Militären har tagit makten. Men den stora proteströrelsen, som satte regimen i gungning, avvisar det nya styret – och demonstrationerna fortsätter. Samtidigt kräver FN, EU och USA ett snabbt införande av demokrati.

ANNONS
|

På torsdagskvällen svors försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf in som ledare för det militära övergångsrådet, som nu styr landet.

Tidigare på dagen tillkännagav han maktövertagandet under en sändning i statlig tv:

- Statschefen, den tidigare ledaren för regimen, har avsatts, sade Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf.

Han meddelade vidare att ett undantagstillstånd är utlyst i landet under tre månader och att delar av luftrummet och flera flygplatser har stängts.

ANNONS

Militärrådet kommer att styra landet under en tvåårig övergångsperiod, enligt försvarsministern.

"En militärkupp"

Tusentals personer har under flera dagar samlats utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum och under torsdagsmorgonen skanderade demonstranterna: "Regimen har fallit, vi har vunnit".

Men snart ändrades läget på nytt.

Ledarna för proteströrelsen är inte nöjda och uppmanade demonstranterna att inte ge upp kampen, utan fortsätta protesterna utanför militärhögkvarteret.

"Regimen har genomfört en militärkupp där samma ansikten och samma institutioner som folket reste sig mot kommer tillbaka", skriver ledarna för organisationen Allians för frihet och förändring i ett uttalande.

Protester sedan december

Under dagen fylldes folkmassorna på av ytterligare tusentals demonstranter, som nu riktade slagorden mot militären.

För att hålla protesterna under kontroll har ett nattligt utegångsförbud utfärdats. Strax före klockan 22 lokal tid, när utegångsförbudet trädde i kraft, gick militären ut och varnade invånarna för att bryta mot förbudet, "för deras egen säkerhet".

Protesterna mot regimen inleddes i december och kom att bli den största utmaningen under president Omar al-Bashirs mångåriga och hårdhänta styre. Den tändande gnistan var ett regeringsbeslut om att avskaffa livsmedelssubventioner, vilket ledde till kraftigt höjda matpriser.

"Förverkliga folkets strävan"

Omvärlden kräver nu att militären snabbt lämnar ifrån sig makten.

FN:s generalsekreterare António Guterres vill se en inkluderande övergångsprocess som "förverkligar folkets strävan efter demokrati". USA menar att en fredlig övergång till demokrati borde gå att genomföra på kortare tid än två år.

ANNONS

Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini poängterar att överlämnandet av makten måste gå undan:

"En trovärdig och inkluderande politisk process är det enda som kan leva upp till folkets strävan och leda till de politiska och ekonomiska reformer som landet behöver", säger hon enligt ett skriftligt uttalande.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Protesterna i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsminister meddelar stats-tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

ANNONS