Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Italien vill att hjälpfartyget Aquarius tas i beslag. Arkivbild.

Omtvistat räddningsfartyg ska beslagtas

Italienska myndigheter har utfärdat en order om att räddningsfartyget Aquarius ska beslagtas – efter anklagelser om illegal avfallshantering, uppger Läkare utan gränser.

Aquarius har undsatt tusentals flyktingar och migranter i nöd på Medelhavet, men även hamnat i den politiska hetluften flera gånger. Nu misstänks fartyget ha gjort sig av med avfall på ett icke tillåtet sätt.

Enligt utredare ska 24 ton potentiellt giftigt avfall ha slängts som vanligt avfall, enligt italienska medier. Utredningen leds av åklagare på Sicilien men anklagelserna tillbakavisas av Läkare utan gränser.

"Alla våra hamnförfaranden, även avfallshantering, har alltid följt standardprocedurer", säger hjälporganisationens chef i Italien, Gabriele Eminente, i ett uttalande.

"Det enda brott vi ser på Medelhavet i dag är den totala avvecklingen av räddningsoperationerna", fortsätter han.

Konton blockerade

Läkare utan gränser uppger även att de fått sina bankkonton i Italien blockerade.

Aquarius ligger för tillfället för ankar i den franska staden Marseille sedan Panama dragit tillbaka sin flaggning av fartyget i september. Organisationerna som hyr båten, Läkare utan gränser och SOS Mediteranée, har tidigare anklagat Italien för att ha pressat Panama till avregistreringen.

I hetluften

I samband med avregistreringen blev 58 flyktingar fast på fartyget i flera dagar innan Frankrike, Tyskland, Spanien och Portugal enades om att gemensamt ta emot dem.

Det är inte första gången räddningsfartyget har hamnat i blåsväder. Aquarius blev under sommaren en symbol för hur långt ifrån varandra EU-länderna står i migrationsfrågan när Italien i juni vägrade ta emot fartyget med 629 flyktingar ombord.

Den nytillträdda italienska regeringen fick då skarp kritik från bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron.