Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter drabbar samman med kravallpoliser i slumområdet Mathare i Nairobi under valdagen.

Omstritt presidentval i Kenya skjuts upp igen

Oroligheterna kring det omstridda presidentvalet i Kenya fortsätter. Omval i våldsdrabbade områden skulle ha anordnats i morgon, men skjuts nu upp än en gång. Minst sex personer har dödats i samband med valet och oppositionen har uppmanat till bojkott.

Eftersom torsdagens presidentval inte kunde genomföras i fyra områden skulle omval ha hållits på lördagen. Men nu skjuter Kenyas valkommission upp det på obestämd tid. Fortsatt osäkerhet gör det alltför farligt för valfunktionärer att genomgöra valet där, enligt valkommissionens ordförande.

Oppositionsledaren Raila Odingas partigruppering Nasa har uppmanat sina anhängare att inte gå och rösta, av fruktan för nya våldsamheter.

- Vi uppmanar människor att inte gå i den här dödsfällan, säger Musalia Mudavadi, ledare för Nasa.

De områden där valet ska göras om ligger i västra Kenya, där Raila Odinga har starkt stöd. Minst en person har skjutits ihjäl av polis, i Bunoma. Därmed har minst sex människoliv krävts i samband med omvalet och ytterligare ett femtiotal har skadats i oroligheterna.

Lågt valdeltagande

President Uhuru Kenyatta väntas gå mot en klar seger i omvalet – men frågan är med vilken legitimitet han i så fall fortsätter styra landet.

Enligt uppgifter från valkommissionens ordförande ska endast 6,5 miljoner ha kenyaner ha röstat i torsdagens omval, vilket motsvarar under 35 procent av de röstberättigade. Tidigare uppskattningar talade om ett valdeltagande på runt 48 procent.

Om siffrorna bekräftas innebär det ett dramatiskt ras från valet den 8 augusti, då valdeltagandet låg på nästan 80 procent.

Kenyatta väntas vinna

Men det mesta tyder ändå på att det blir en storseger för sittande presidenten Uhuru Kenyatta. Oppositionsledaren Raila Odinga bojkottar valet och har uppmanat sina anhängare att inte rösta, eftersom han anser att valkommissionen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att säkerställa ett fritt och rättvist val.

- Såvida inte domstolarna ogiltigförklarar valet så kommer Kenyatta att gå vidare med ett klart mandat, medan Odinga kommer att fortsätta protestera, men hans chanser är under rådande omständigheter inte särskilt stora, säger Murithi Mutiga, expert på Afrikas horn vid organisationen International Crisis Group.