Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.
Den libyske krigsherren Khalifa Haftar. Arkivbild.

Omkring 400 döda i striderna kring Tripoli

Hårda strider har under det senaste dygnet återigen rasat i och omkring Libyens huvudstad Tripoli. Omkring 400 människor har nu dödats under den månadslånga offensiven mot staden.

ANNONS
|

Ännu en gång var området kring den tidigare internationella flygplatsen i de södra delarna av Tripoli skådeplats för hårda drabbningar. Men enligt boende i området har varken den hårdföre krigsherren Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) eller motsidans styrkor, som är lojala med den internationellt erkända enhetsregeringens (GNA), lyckats åstadkomma några större avancemang på slagfältet.

Däremot fortsätter dödstalet att stiga. Sedan LNA inledde sin offensiv mot staden den 4 april har nu 392 människor dödats och 1936 skadats, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Körde fast

Men efter det WHO-offentliggörandet uppgav sjukvårdskällor att åtta GNA-soldater har dödats under de senaste striderna, medan 42 har sårats. Förlusterna på LNA-sidan är oklara.

ANNONS

Först kunde LNA notera stora framgångar under offensiven, men körde sedan fast när motståndet hårdnade i de södra förorterna.

Efter att ha fått förstärkningar avancerade LNA på en del av fronten i veckan, men slogs sedan återigen tillbaka av GNA-trupper som blockerat större vägar med bland annat containrar och placerat ut stridsvagnar och artilleri.

"Är oroade"

Striderna har också tvingat omkring 50000 människor att fly sina hem, enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp (OCHA).

"Vi är oroade över det alarmerande antalet flyktingar", skriver organisationen på Twitter.

Men enligt Othman Abdel Jalil, GNA:s utbildningsminister, är det i själva verket cirka 55000 människor från cirka 11000 familjer som flytt. Många har fått husrum hos släktingar och vänner, och dessutom har 40 mottagningsanläggningar och 27 skolor öppnats för att ta emot flyktingar, säger Othman Abdel Jalil.

TT-Reuters

Fakta: Kaoset i Libyen

Libyen är splittrat i flera delar som styrts av olika politiska fraktioner.

Demonstrationer i grannländerna Tunisien och Egypten i början av 2011 utlöste en väpnad revolt mot diktatorn Muammar Gaddafi. Den 20 oktober fångas han och dödas i hemstaden Sirte öster om Tripoli och en övergångsregering bildas.

Under de kommande åren leder attacker mot ambassader och konsulat, däribland USA:s, till att flera länder kallar hem ambassadpersonal från Libyen.

Efter en maktkamp mellan flera grupper 2014 bildas två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering. I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av fältmarskalken och krigsherren Khalifa Haftar.

Västmakter anser att Tripoliregeringen är det bästa alternativet för att stävja ett rådande kaos med extremistiska och islamistiska grupperingar. Tobrukregeringen får å sin sida stöd för sin sak av Egypten och flera arabländer, som anser att dess hårdhandskar är det bästa alternativet.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte genomförts.

Parallellt med det instabila läget i landet har Libyen också blivit en knutpunkt för smuggling av migranter och flyktingar till Europa, inte minst från afrikanska länder söder om Sahara.

I år har Khalifa Haftar och hans Libyens nationella armé (LNA) i en svepande offensiv lagt under sig stora delar av landet och attackerar Tripoli.

Källa: Landguiden/UI med flera

ANNONS